Osjećaj leptirića
6

Bebini pokreti u stomaku: Kada ćete ih osjetiti i kako ih potaknuti

S.H.P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Prvi pokreti bebe veoma su biti u trudnoći. Ako ste prvi put trudni taj osjećaj će vam biti vjerovatno nepoznat. Obično ga žene opisuju kao osjećaj leptirića u stomaku. Iako se beba kreće u plodnoj vodi već u sedmoj sedmici trudnoće, prvih pokreta bit ćete svjesni tek u 18. ili 20. sedmici trudnoće.

Ne zaboravite da je svako pomicanje bebe znak da je vaša beba dobro. Osim toga beba se neće pomjerati konstantno jer baš kao i vama i njoj treba malo odmora i sna. Kako sedmice prolaze tako je i beba aktivnija. U periodu u od 20. do 24. sedmice beba će se više okretati i udarati vas.

U periodu od 24. do 28. sedmice bebe počinju štucati što znači da će se više i pokretati. Osim toga bebe u ovom periodu čuju pa će se pomjerati i na nagli zvuk.

Od 29. sedmice beba će se kretati manje jer će joj postati tijesno u vašoj maternici. Od 32. sedmice beba je najaktivnija, udarci bebe bit će češći i različiti, au 36. sedmici beba se spušta u završni položaj s glavom prema dolje pa ćete osjetiti njeno udaranje rukama i nogama, a mogući su u vaša rebra.

U periodu od 36. do 40. sedmice beba se neće tako često micati, a položaji djeteta će se usporiti. Zbog toga ne biste trebali brinuti ako je beba malo utihnula, to je sve normalno.

Ako se beba ne pomjera lezite na bok, stavite jastuk ispod stomaka i ostanite tako ležati neko vrijeme. Možete i puštati muziku svojoj bebi, posebno onu vrstu muzike na koju reaguje. Pričajte joj nježno i milujte stomak. Popijte čašu vode ili soka.