Kontroverzni savjet
187

Bebe trebaju spavati sa mamom u krevetu do četvrte godine

Sarajevo-x.com
Bebe bi trebale spavati u maminom krevetu dok ne napune bar tri godine. Ovaj kontroverzni savjet dolazi od pedijatra koji je otkrio da bebe koje spavaju u dječijim krevetićima spavaju lošije od beba koje spavaju u maminim krevetima. Navodi se još i to da su ove druge bebe bile pod mnogo manjim stresom.

Odvojeno spavanje otežava vezivanje majke i djeteta i otežava razvoj mozga kod beba. Profesor Nils Bergman sa Univerziteta u Cape Townu u Južnoafričkoj Republici, rekao je da bebe trebaju spavati na majčinim prsima prvih nekoliko sedmica po rođenju. Nakon toga, trebaju ostati u majčinom krevetu dok ne napune tri ili četiri godine.

Međutim, mnoge majke se plaše da će u snu nagnječiti bebu. U jednoj britanskoj studiji koja je istraživala smrt beba, dokazano je da je u dvije trećine slučajeva beba spavala sa majkom.

"U slučajevima nesreća i smrti beba, nije kriva činjenica da je beba spavala sa mamom, nego druge stvari kao što su dim cigarete, isparavanja alkohola, veliki jastuci ili opasne igračke", tvrdi profesor Bergman, prenosi Daily Mail.

Svoja istraživanja profesor Bergman potkrijepio je kada je pratio rad srca beba koje su spavale u dječijim krevetićima i onih koje su spavale kod mame u krevetu. Ispostavilo se da bebe koje spavaju sa mamom imaju blaže otkucaje srca i da su mirnije.