|

Bebe rođene carskim rezom imaju veći rizik da pokupe bolničke bakterije

Bebe rođene carskim rezom imaju veći rizik da pokupe bolničke bakterije
5
E. Sk.
21.11.2019. u 19:35
5
komentara
5

dijeljenja
Bebe rođene carskim rezom imaju veći rizik da pokupe bolničke bakterije Ilustracija: Shutterstock
Bebe rođene carskim rezom imaju veći rizik da pokupe bolničke bakterije nego bebe koje su rođene vaginalno, prema rezultatima nove studije koja bi mogla pomoći da se objasni zašto neka djeca imaju slabiji imunološki sistem.
Istraživanje je otkrilo da novorođenčad rođena vaginalno od majki uzimaju većinu početnih doza bakterija ili mikrobioma, dok su bebe C-sekcije umjesto njih pokupile mikrobe povezane sa bolničkim okruženjem.

Mikrobiom crijeva sadrži milione mikroba za koje se smatra da su važni za razvoj imunološkog sistema. Nedostatak izloženosti pravim bakterijama u ranom djetinjstvu uključen je u autoimune bolesti poput astme, alergija i dijabetesa. Shodno tome, otkrili su da bebe vaginalno rođene imaju više bakterija povezanih s dobrim zdravljem od onih rođenih C-sekcijom.

Međutim, te su razlike u velikoj mjeri nestale u roku od godinu dana. Naučnici su istakli da je tačna uloga bakterije u bebinim crijevima nejasna i da nije poznato da li bi razlike pri rođenju imale utjecaja na kasniji život. Postoje istraživanja koja pokazuju da bebe rođene carskim rezom imaju nešto veći rizik od astme ili upalne bolesti creva i drugih alergijskih stanja.

Ipak, stručnjaci s Kraljevskog koledža akušerista i ginekologa rekli su da ovi rezultati ne bi trebali utjecati na žene da odustaju od porođaja carskim rezom.

"U mnogim slučajevima carski rez je spas i može biti pravi izbor za ženu i njenu bebu", kazala je doktorica Alison Wright.
Prijavi grešku


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...