|

Bebe koje spavaju odvojeno od roditelja ranije i brže utonu u san

Bebe koje spavaju odvojeno od roditelja ranije i brže utonu u san
554
Klix.ba
4.9.2017. u 15:57
43
komentara
554

dijeljenja
Bebe koje spavaju odvojeno od roditelja ranije i brže utonu u san
Bebe koje spavaju u sobama odvojenim od roditelja ranije utonu u san i potrebno im je manje vremena za to za razliku od onih koje spavaju sa svojim roditeljima, pokazalo je novo istraživanje.
Također, manje se bude noću kako bi jele i duže spavaju. Roditeljima je lakše da ih uspavaju, a i sami imaju bolji san, tvrdi se u istraživanju.

Liderica studije dr. Jodi Mindell iz Dječije bolnice u Philadelphiji kazala je kako su ove bebe navikle da se same uspavljuju. Ova studija kontradiktorna je s onom koju je uradila Američka asocijacija pedijatara u kojoj se tvrdi kako se preporučuje da bebe prvih šest mjeseci spavaju s roditeljima jer se na taj način smanjuje rizik od sindroma iznenadne smrti novorođenčeta.

U istraživanju koje tvrdi da bebe trebaju spavati u prostorijama odvojenim od roditelja učestvovali su roditelji od 6.236 novorođenčadi između šest i 12 mjeseci u SAD-u, te roditelji 9.798 beba iz Australije, Brazila, Kanade, Velike Britanije i Novog Zelanda.

"Postoji veliki broj razloga zbog čega bebe spavaju bolje u svojoj sovi, a glavni je taj što se same uspavaju. Ipak, otkako je izašlo istraživanje Američke asocijacije pedijatara ljekari se muče s tim šta da kažu roditeljima. Nakon što prođe šest mjeseci i rizik od sindroma iznenadne smrti novorođenčeta roditelji trebaju odlučiti šta je najbolje za njih i cijelu porodicu, te omogućiti svima kvalitetan san koji je potreban", rekla je Mindell.

Otkrića su objavljena u žurnalu Sleep Medicine.
Prijavi grešku


Komentari (43)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...