Istraživanje na 11.000 mališana
2

Bebe koje piju antibiotike kasnije će imati višak kilograma

Klix.ba
Davanjem previše antibiotika bebama rizikujete da od njih napravite pretile osobe, kažu naučnici.

Istraživanje, koje je obavljeno na 11.000 mališana u Velikoj Britaniji, je pokazalo da su bebe, koje su konzumirale antibiotike prije šestog mjeseca života, kasnije imale veći indeks tjelesne mase. Istraživači kažu da djeca koja piju antibiotike dok su još bebe imaju 22 puta veću šansu da budu pretila.

Međutim, istraživanje je pokazalo da nije bilo bitnih promjena težine kod one djece koja su antibiotike pila od šestog do 14. mjeseca.

"Obično se smatralo da pretilost dolazi nakon konzumacije nezdrave hrane i izostanka fizičke aktivnosti, međutim, ovo istraživanje je pokazalo da su stvari komplikovanije. Mikrobi u našim crijevima mogu igrati ključnu ulogu u apsorpciji kalorija, a korištenje antibiotika, pogotovo u ranom djetinjstvu, može 'ubiti' zdrave bakterije koje utječu na to kako apsorbiramo hranjive tvari", kaže Leonardo Trasande, profesor sa Univerziteta New York.

Antibiotici utječu na kasniju težinu bebe ako se uzimaju do šestog mjeseca, ali već kasnije nemaju mnogo utjecaja. U kasnijim mjesecima, recimo od 10. do 20., veoma je bitan način prehrane.