Porast pretraživanja
28

"Barbiemanija" je zaludjela svijet: Ovo su trenutno najpopularnija imena za bebe

N. O.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Film "Barbie" prouzrokovao je da legendarne plastične igračke mnogima budu inspiracija za imena djece.

Prema TMZ-u, web stranica BabyNames.com je zabilježila porast od 300 posto u pretraživanju imena Barbie u mjesecu julu. Popularna stranica za imena beba također je zabilježila porast od 200 posto u pretragama za Kena u istom mjesecu.

Dok su eBay liste za lutku Allan (koju glumi Michael Cera u filmu) naglo skočile nakon objavljivanja filma, još uvijek nije došlo do povećanja pretraživanja za ime Allan kada se radi o imenima za bebe.

"Niko ne traži jadnog Allana, pošto se njegova pretraživanja imena nisu povećala", rekla je za FOX 35 News osnivačica i izvršna direktorica stranice Babynames.com Jennifer Moss.

Prema web stranici, Barbie znači "strankinja", dok Ken znači "zgodan". Ruth Handler, kreatorica Barbie, nazvala je kultnu lutku po svojoj kćeri Barbari, također je nazvala Kena po svom sinu Kennethu.

Prema Upravi za socijalno osiguranje, ime Barbie je postalo popularno u Sjedinjenim Državama nakon što je lutka prvi put puštena u prodaju 1959. godine.

Između 70 do 100 beba u milion je dobilo ime Barbie tokom ranih do sredine 1960-ih, dok je ime dostiglo vrhunac popularnosti 1964. godine.

Kenneth ili Ken je prvi put stekao popularnost prije 1920-ih, kada je bio među 25 najpopularnijih imena za dječake, prema Upravi za socijalno osiguranje. Vrhunac popularnosti je dostigao 1963. godine.

Film je nedavno premašio milijardu dolara na globalnoj blagajni, samo 17 dana nakon premijere i sada je najbrži Warner Bros. naslov koji je postigao ovaj podvig do sada.