{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bajke su bolje za djecu od modernih knjiga

S
14.3.2011. u 11:20
26
0
Bajke su bolje za djecu od modernih knjiga
26
Bajke su bolje za djecu od modernih knjiga
Foto: Ilustracija
Roditelji koji uskraćuju svojoj djeci tradicionalne bajke u koristi modernih knjiga, imat će manje šanse da svoje mališane nauče moralnim vrijednostima u životu, tvrde stručnjaci.
U posljednjih nekoliko godina sve je veći broj roditelja koji svojoj djeci čitaju moderne knjige smatrajući da su one "politički korektnije“ od "Pepeljuge“ ili "Snjeguljice i sedam patuljaka“.

Ipak, vodeći stručnjak za razvoj djeteta Sally Goddard Blythe smatra da su bajke koje su se čitale generacijama unazad od vitalnog značaja za razvoj djece. Prema njenom mišljenju, tradicionalne priče pokazuju djeci da dobro može pobijediti zlo te promovišu ljubaznost i velikodušnost kod mališana.

Blythe u svojoj knjizi "The Genius of Natural Childhood“ tvrdi da sedam patuljaka iz bajke pokazuju djeci da postoje fizičke različitosti u životu.

"Kad ne pokazujete djeci te stereotipe, ne dajete im moralni kod po kojem će razvijati svoje vlastite živote. Bajke pomažu djeci da razluče šta je ispravno, a šta nije. To neće naučiti izravno kroz nastavu", kaže naučnica.

Prošlogodišnje istraživanje je pokazalo da neki roditelji smatraju da su bajke, osim što su "politički netačne", i previše "mračne“ za djecu.

Prema tom istraživanju, svaka četvrta majka odustaje od čitanja bajki svojoj djeci u korist modernih knjiga. Primjera radi, "Zlatokosa“ je za većinu roditelja previše "mračna“, dok je "Pepeljuga“ zastarjela zbog toga što je prisiljena da radi kućanske poslove.

Ipak, anketa u kojoj je učestvovalo 3.000 britanskih roditelja otkrila je da njih 66 posto vjeruje kako tradicionalne bajke imaju jače moralne poruke nego što su to one koje se mogu naći u savremenoj literaturi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: