Kritična masa
22

Banjalučki biciklisti na ulicama: Vožnja za Davida! Pravda za Davida!

Klix.ba
Više od 200 biciklista učestvovalo je jučer u sedmoj Banjalučkoj kritičnoj masi (BKM) apelujući na ličnu odgovornost svakog učesnika u saobraćaju kako bi zajedno osigurali svoju sigurnost. Biciklisti su se kretali rutom od parka Mladen Stojanović do Trga Krajine, nakon čega su se pridružili skupu građana "Pravda za Davida!".

Okupljeni odrasli, mladi i djeca u sedmoj Banjalučkoj kritičnoj masi ukazali su na važnost poštovanja saobraćajnih pravila poput vožnje bicikla po kolovozu tamo gdje ne postoje biciklističke trake ili staze, korištenja osvjetljenja na biciklu te brige o pješacima.

"Kada svaki učesnik u saobraćaju u Banjaluci počne da poštuje saobraćajna pravila, bilo da je vozač motornih vozila, pješak ili biciklista, naša sigurnost u kretanju gradom će se povećati. Organizovane BKM vožnje služe kako bismo se informisali, podsjetili da treba da uvažavamo jedni druge, ali i udružili u ostvarivanju zajedničkog cilja", poručuju organizatori BKM.

Ovakvom zajedničkom vožnjom biciklisti postaju vidljiviji, a njihove potrebe, prava i obaveze postaju jasnije.

Banjalučka kritična masa (BKM) je mjesečni događaj koji okuplja ljubitelje i korisnike bicikla posljednjeg petka u mjesecu s ciljem uživanja u zajedničkoj vožnji, promovisanja bicikla kao prevoznog sredstva, obrazovanja i informisanja biciklista i ostalih učesnika u saobraćaju te zagovaranja unapređenja biciklističke infrastrukture.