Netaknuta priroda
406

Avantura za pamćenje: Prošli smo tunelima starim 107 godina do vrela rijeke Prače

E. Sk.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
U podnožju Jahorine, sedam kilometara od Pala prema Podgrabu, nalazi se najljepše paljansko izletište Kadino vrelo. Smješteno je u gornjem toku rijeke Prače u netaknutoj prirodi i kao takvo je atrakcija ljubiteljima mira, tišine i zelenila.

A da Kadino vrelo nije samo dio netaknute prirode, već i da krije posebnu priču, uvjerila se ekipa portala Klix, koja se jednog jutra zaputila do vrela Prače.

Do vrela se može doći iz dva smjera. Od Podgraba i od Jahorine, a udaljenost je skoro podjednaka - oko 25 kilometara. Prije nego što smo krenuli u avanturu, osnovne stvari o vrelu Prače ispričao nam je Dejan Kojić, aktuelni direktor JP Vodovod i kanalizacija Pale, koji je već drugi put bio naš domaćin.

"Malo je onih koji znaju podatak da je 1912. godine Austro-Ugarska uhvatila izvorište vrela Prače i cjevovodom dugim 25 kilometara preko Bistrice, Brusa i Trebevića, na Hrid dovela vodu za Sarajevo. Napravili su i jednu od prvih mini hidrocentrala u Evropi. Ono što je fascinantno jeste da i danas ta voda teče istim cijevima koje postoje više od sto godina i smatra se jednom od najkvalitetnijih voda na Balkanu", kaže nam Kojić.

Nudi nas doručkom, ali nestrpljivi smo da iz prve ruke provjerimo sve o čemu nam je pričao. Sjedamo u kombi i krećemo prema vrelu Prače. Desetak minuta vožnje kroz šumu i stigosmo do Stanskog vrela. Voda s ovog izvorišta ide do sabirne komore na vrelu Prače.

Voda s izvorišta Stansko vrelo i Prača izuzetno je visokog kvaliteta, među prvima u Evropi. U sabirnom bazenu temperatura vode je konstantna i iznosi oko sedam stepeni celzija. Od mjesta kaptiranja do sabirnog bazena voda dolazi putem dva podzemna tunela dužine po trideset metara. Oba tunela pored dovodnih kanala imaju i staze za prilaz lokacijama kaptiranja. U objekt kaptaže Stanskog vrela ulaze samo oni najhrabriji, upozoravaju nas domaćini. Mi smo bili hrabri.

Istina, oni koji imaju strah od zatvorenog prostora mogli bi propustiti prizor koji će ih sasvim sigurno ostaviti bez daha. Ono što je nas najviše fasciniralo jeste činjenica da su cijevi kojima je voda tekla očuvane, kao da su jučer napravljene, a ne prije 107 godina. Starosjedioci to pripisuju austrougarskoj gradnji.

U ljetnim mjesecima, kada su temperature 36 stepeni celzija, temperatura vode u gradu je 6 stepeni, kažu nam dok hodamo kroz tunel i baterijom osvjetljavamo put.

Usput saznasmo da se vrelo Prače nalazi na koti koja je na 1.456 metara nadmorske visine. Na ovom mjestu urađena je kaptažna građevina sa sabirnim rezervoarom od oko 90 metara kubnih i pumpna stanica. Objekat je izgrađen u periodu od 1912. do 1918. godine, kao i transportni cjevovod dužine 11 kilometara od izvorišta do rezervoara Bistrica. U toku 1923. godine sistem je upotpunjen kaptažom izvorišta Stansko vrelo, udaljenog oko 700 metara od vrela Prače i izgradnjom spojnog cjevovoda od ovog izvorišta do kaptaže na vrelu Prače.

Rekonstrukcija čeonog zida objekta sabirnog bazena kaptaže vrela Prače izvršena je 2017. godine, koji je, što zbog starosti objekta što zbog osjetljivosti i potrebe da se zadrži autentičan izgled zdanja starijeg od jednog vijeka, podrazumijevao veliko znanje, ali i još veći trud da sve bude završeno kako treba.

"Rekonstrukcijom je izvršeno rušenje kompletnog zida i ponovno zidanje zida istim kamenom. U okviru radova na rekonstrukciji izvršena je zamjena bravarije na objektu, rekonstrukcija elektroinstalacija i vanjsko uređenje oko objekta. Također, izvršeno je i čišćenje drenažnih kanala, a nije izostala ni sanacija rasvjete, tako da je ovaj važan objekat sada u novom ruhu", kaže nam Milica Santrač iz Službe za projektovanje, razvoj i kontrolu kvaliteta vode.

Realizacija projekta rekonstrukcije pumpne stanice počela je 2018. godine, a radovi na ovom projektu okončani su u augustu ove godine.

"U okviru radova izvršena je zamjena fazonskih komada i armatura, nabavljena su dva nova pumpna agregata, izvršena zamjena postojeće trafostanice i agregata, upravljačkih i napojnih ormara, kao i arhitektonski radovi u unutrašnjosti objekta. Ovi radovi su realizovani sa ciljem povećanja kapaciteta pumpne stanice, što će u potpunosti biti realizovano nakon rekonstrukcije potisnog cjevovoda, što je u planu da se izvede u toku naredne godine, kao i modernizacije monitoringa i upravljanja vodovodnim sistemom", završava Santrač.

Na kraju možemo zaključiti samo jedno, a to je da je ova avantura, prvi dolazak na vrelo Prače, za nas bila pravo otkriće.