lifestyle
0

Argentinski kuhar vikendom kuću pretvara u restoran

Sarajevo-x.com
Skromni dom Alejandra Langera tokom sedmice izgleda kao i većina drugih, ali za vikend, on svoju kuću pretvara u restoran "La Cocina Discreta", a njegov dnevni boravak postaje trpezarija.

Prije tri godine je Langer završio svoju karijeru profesionalnog fotografa i osnovao povremeni restoran u svom domu.

U njegovom restoranu gosti mogu uživati u raznovrsnoj hrani koju ovaj kuhar priprema i servira samostalno.

"Privatni kućni restoran postaje popularan u Buenos Airesu. Stranci dolaze da jedu ovdje jer traže nešto što nije tipično za turističko putovanje. Argentinci dolaze u restoran jer im je dosta tradicionalnih jela i žele jesti u intimnijoj atmosferi.

U glavnom argentinskom gradu postoji oko četrdeset sličnih restorana, a njihov broj se i dalje povećava.

Amerikanci, Kanađani i Australci su posebno "zaljubljeni" u ovakve restorane, gdje je hrana jeftinija u odnosu na tipične restorane. Kao bonus, gosti restorana mogu vidjeti kakav je svakodnevni život u argentinskim domaćinstvima.

"Gosti mogu sjesti gdje god požele, mogu čak i ulaziti u kuhinju kako bi posmatrali kako pripremam hranu. Dozvoljeno im je koristiti i privatni toalet. U mom restoranu mogu ostati koliko žele, nemaju potrebu jesti brzo kako bi oslobodili mjesto za sljedećeg posjetioca", rekao je Langer.

Sa samo nekoliko stolica i stolova, njegov mali restoran nudi unikatno iskustvo za vrijeme i nakon jela.

Uprkos tome što je uspješan, Langer je za AFP rekao da ne želi proširivati svoj biznis. On ne želi raditi u većem prostoru jer bi ga to spriječilo da razgovara sa svim svojim gostima.

Na Kubi također postoje mali privatni restorani koje je vlada odobrila građanima koji imaju finansijskih poteškoća.

Razlika između kubanskih i argentinskih restorana je u tome što kubanski služe samo tradicionalnu hranu, dok argentinski predstavljaju "gastronomsko igrališe", gdje kuhari služe i miješaju raznovrsnu hranu, što se ponekad oštro kosi sa tradicionalnim specijalitetima.