Bruxelles
0

Arapska kraljevska porodica imala 17 ropkinja

FENA
Conrad Hotel
Conrad Hotel
Iz luksuznog hotela u Bruxellesu policija je odvela sedamnaest žena za koje vjeruju da su bile ropkinje arapske kraljevske porodice.

U utorak navečer policija je pretresla cijeli Conrad Hotel, najprestižniji u gradu u kojem uglavnom odsjedaju državne glavešine tokom europskog samita. Istragu je pokrenula sluškinja koja je uspjela pobjeći. Radila je s još 20 njih za udovicu jednog člana kraljevske porodice Ujedinjenih Arapskih Emirata koja je s još četiri kćeri iznajmila cijeli četvrti sprat u hotelu.

Svih 17 njih, koliko ih je policija spasila, dolaze iz različitih zemalja, Filipina, Maroka, Indije Egipta, Iraka i Sirije te se vjeruje da su u robovlasničkom odnosu bili osam mjeseci. Nekoliko članova kraljevske porodice je ispitano, no još nikakve optužnice nisu podignute, iako je policija uvjerena kako se radi o trgovini ljudima.

Naime, sluge su na raspolaganju morale biti 24 sata na dan s tim da im je po dolasku oduzet pasoš. Žene hotel nisu smjele napuštati, a mjesečna plaća im je navodno bila oko 80 funti. Prošle sedmice pokušale su pobjeći četiri Filipinke, no zadržalo ih je interno osiguranje kraljevske porodice.

Većina belgijskih novina opisala je događaj kao "ropstvo u srcu Bruxellesa". Ambasada Ujedinjenih Arapskih Emirata još nije komentirala optužbe.