lifestyle
0

Amerikanci promovišu novi vid gradnje

NINA
U New Yorku u srcu Manhattana gradi se zgrada po najnovijoj tzv. zelenoj tehnologiji u kojoj će biti smješteno sjedište Američke banke.

Ta nova tehnologija, koju promoviše američko vijeće za zelenu gradnju, omogućit će ostvarivanje veće uštede čak od nekoliko miliona dolara, a ne košta ništa više od konvencionalne gradnje.

Vijeće je osnovano 1993. sa zadatkom da potaknu novi ekološki sistem gradnje u zemlji, izjavio je predsjednik vijeća Rick Fedrizzi, prenijela je agencija AP. Zgrada na Manhattanu će imati prozore od poda do plafona s prozirnim izolacijskim staklom, sustav za sakupljanje i recikliranje otpadnih voda, kao i krovne vrtove radi sprječavanja pregrijevanja.

Na svojim radnim mjestima djelatnici će moći, ako im je hladno, individualno regulirati temperaturu tako da neće više biti potrebno zagrijevati ili hladiti čitave spratove ili zgrade, što će pak smanjiti unutarnje zagađenje i poboljšati opšte zdravlje djelatnika.

Sunčeva svjetlost na svakom spratu i u svakom uredu ima povoljan psihološki utjecaj na djelatnike, a građevinski i unutarnji materijali poput plastičnih komponenti s niskim sadržajem raspršivih organskih čestica smanjit će rizik od karcinoma.