Stručnjaci predlažu niz mjera
12

Amerikanci postaju sve deblji, statistike poražavajuće

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Novi izvještaj američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti otkriva da je epidemija pretilosti u Sjedinjenim Američkim Državama u porastu te se predviđa kako će do 2030. godine još 32 miliona Amerikanaca biti pretili.

Centar izvještava kako je trenutno 35,7 posto odrasle populacije u SAD pretilo, dok je među adolescentima i djecom taj procent upola manji i iznosi 17 posto. Očekuje se, međutim, kako će za manje od dva desetljeća pretili Amerikanci činiti 42 posto američkog stanovništva.

"Ljudi već godinama slušaju savjete prema kojim trebaju jesti manje, no, uprkos tome veliki broj Amerikanaca je dobio veliki višak kilograma. Ipak, treba znati da taj savjet nikada neće zastarjeti, a ljudima je znatno teže održati zdravu tjelesnu težinu ako žive u okruženju pretilih ljudi", ističu stručnjaci, prenosi Russia Today.

Stručnjaci predlažu niz mjera kako bi se zaustavio ovaj trend, od konzumiranja zdrave hrane do poticaja poljoprivrede, ali i mjera poput obaveznog tjelesnog odgoja i edukacije u školama.

"Pojedinci i grupe ne mogu riješiti ovaj složeni problem sami i zato preporučujemo promjene na kojima mora raditi cijelo društvo", navode stručnjaci u izvještaju. Sugeriše se i kako je usađivanje zdravih navika mladima danas bitnije nego ikad. "Znamo da je oko 50 posto slučajeva izrazite pretilosti kod odraslih posljedica pretilosti u djetinjstvu, što ukazuje na to da je potrebno djelovati još u djetinjstvu", zaključuju stručnjaci.