Zlatna olimpijka
7

Američka plivačica Dana Vollmer se takmiči u šestom mjesecu trudnoće

Klix.ba
Učesnici Olimpijade u Tokiju 2020. već su počeli s pripremama. Bez obzira što ima još mnogo vremena, pravilna pripreme su ključne. Među takmičarkama je i američka plivačica Dana Vollmer koja se takmiči uprkos tome što je u šestom mjesecu trudnoće.

Prošle godine u Riju, Vollmer je osvojila sedmu olimpijsku medalju. Sada je svoje pripreme prilagodila, kako kaže, kugli u stomaku.

U prvoj utrci od Rija Vollmer je bila u šestom mjesecu trudnoće. Prva prepreka je bila pronaći odgovarajući kupaći kostim jer je sa veličine 26 "porasla" na veličinu 32 kada se u četvrtak takmičila u Mesi u Arizoni.

Takmičila se sa dozvolom ljekara koji je izmijenio njen program treninga tokom trudnoće tako što se bazirala na vježbe koje će joj dati više snage.

"Koliko god ljudi mislili da je teško, utrka traje 30 sekundi nasuprot tome što cijeli dan provedem noseći okolo dvogodišnjeg sina od 15 kilograma. Takmičenje mi dođe kao odmor", kazala je.

Nakon što je osvojila zlato na Olimpijadi u Londonu 2012. u utrci na 100 metara, stil leptir, Vollmer je napravila pauzu kako bi rodila prvo dijete Alana, a vratila se u vrijeme kvalifikacija za Rio. Ovaj put je donijela odluku da neće prestajati trenirati. Beba dva, koja je također dječak, trebao bi stići u julu.

"Sjedenje na kauču ne znači da time stavljate zdravlje svoje bebe na prvo mjesto", rekla je 29-godišnja majka.

Vollmer nije prva žena koja se takmiči u visokom stadiju trudnoće. U junu 2014. godine Alysia Montano je završila utrku u četvrtfinalu na 800 metara u osmom mjesecu trudnoće. Veliki broj trudnica učestvovao je u Olimpijadi, ali niko nije u Riju zbog straha od zika virusa.

Utrka na 50 metara slobodnim stilom tri mjeseca pred porod predstavlja poseban izazov za Vollmer.

"Mislim da nikada nisam prešla 50 metara a da sam uzela četiri ili pet uzdaha. Prvi put se 50 metara činilo veoma dugo", kazala je.

Volmer je završila na 55. mjestu u preliminarnoj rundi u Mesi s vremenom 27.59.

"Vrijeme i mjesto nisu bitni. Volim biti ovdje, vidjeti svoje kolegice iz tima i sve ljude iz Rija. Divno je takmičiti se ponovo", kazala je Vollmer.