{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ako ste nesretni u Dubaiju, mogli biste dobiti poziv iz policije

27.10.2015. u 09:00
59
137
Ako ste nesretni u Dubaiju, mogli biste dobiti poziv iz policije
59
Ako ste nesretni u Dubaiju, mogli biste dobiti poziv iz policije
Foto: EPA
Vlasti Dubaija očajnički žele da ovaj grad do 2021. godine postane jedan od najsretnijih na svijetu da osobe koje priznaju neraspoloženje mogu dobiti poziv policije da bi objasnile zašto.
Online anketa pokrenuta u oktobru ima za cilj da pomogne u probijanju Dubaija na listu 10 najsretnijih gradova svijeta 2021. godine. Jednostavna je i od učesnika traži da izaberu vrstu raspoloženja između linije koja prikazuje mrštenje, osmijeh i ravnu liniju.

Policija će one koji budu rekli da su nesretni pozvati na razgovor, što je potez koji zbunjuje stručnjake među kojima je i William Davies, viši predavač na londonskom univerzitetu i autor knjige "The Happiness Industry".

"To mi izgleda kao pokušaj blagog prestrašivanja ljudi", rekao je Davies za Independent. "Ipak, ne znam. Možda u tome ima nešto iskreno".

Pokušaji mjerenja sreće uvedeni su u vladinim uredima širom Dubaija, jednog od sedam Ujedinjenih Arapskih Emirata, a prošle godine i općinski uredi su uveli sistem za procjenu rada službe za korisnike, što je dio projekta "pametne vlade". Stanovnici Dubaija ocjenjuju i rad policije, a na nedavno održanom sajmu elektronike građani su dobijali poruke sa fotografijom vladara šeika Mohammeda bih Rashida Al Maktouma i jednim jedinim pitanjem: "Jeste li sretni u Dubaiju?".

Prvog dana na pitanje je odgovorilo 200.000 ljudi, a 84 posto njih je reklo da su sretni. Šest do 10 posto odgovorilo je da su nesretni.

Šef policije Dubaija kazao je lokalnim medijima da će policajci provjeravati šta to unesrećuje stanovnike.

"Ako je u pitanju nešto iz naše nadležnosti, pomoći ćemo im u tome. Međutim, ako ima veze sa vlastima u drugim dijelovima zemlje, proslijedit ćemo im informacije", poručio je i naglasio da policija ne može pomoći sa pitanjima lične prirode.

Ujedinjeni Arapski Emirati se nalaze na 20. mjestu najsretnijih od 158 zemalja koje su obuhvaćene istraživanjem Ujedinjenih nacija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: