Savremena shvatanja
4

Ako se pitate što znači izraz "nuklearna porodica", ovo je najjednostavnije objašnjenje

DP
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Svaka je porodica jedinstvena na svoj način, a ljubav među njenim članovima mora biti osnovni ključ svega.

Tradicionalno značenje izraza "nuklearna porodica" podrazumijeva dvoje bračnih partnera suprotnog spola i njihovu djecu, biološku ili posvojenu. Ipak, značenje ovog termina donekle se izmijenilo kako bi bilo inkluzivnije i danas se odnosi na različite tipove užih porodica. Već u 13. stoljeću u Engleskoj se zapaža struktura uže porodice kada se ljudi sve kasnije vjenčaju. Budući da su mnogima roditelji već bili preminuli, domaćinstvo se sastojalo od jednog bračnog para i njihove djece, piše Love To Know.

S pojavom nuklearne porodice smanjuje se broj potomstva jednog bračnog para, a više se važnosti pridaje obrazovanju djeteta i bliskosti s njim. Veća kvaliteta u zdravstvu također je pridonijela usponu ovakvih porodica jer su se i stari počeli osamostaljivati, odnosno nije im bila potrebna neprestana njega djece i unučadi.

Prema savremenim shvatanjima, nuklearna ili uža porodica sastoji se od dvoje roditelja s jednim ili više djece, koji stanuju pod istim krovom. Pritom, tu može biti riječ o biološkom potomstvu ili posvojenoj djeci. Također, ni roditelji ne moraju nužno biti suprotnih spolova, što istovremeno znači da unutar jedne uže obitelji bračni par može biti zakonski vjenčan ili nevjenčan, istospolan ili raznospolan. Ova dinamika ne utječe na njihovu odluku da se zajedno brinu o svojoj djeci.

Ono što bi svakako trebalo označavati svaku nuklearnu porodicu jest određeni sistem vrijednosti, odgovornost, bezuslovna ljubav, zdrav obrazac vezanosti jednih za druge, kao i sredina u kojoj se njeguju uzajamno podržavanje i podučavanje. Svaka je porodica jedinstvena na svoj način te ne postoji konkretan stil ili sistem vrijednosti na koji bi se jedna porodica trebala ugledati, ali ljubav među njenim članovima mora biti osnovni ključ svega.