Istraživanje
0

Ako prespavate problem stvari će biti gore

Sarajevo-x.com
Nova studija pokazuje da ćete, ukoliko prespavate problem, samo pogoršati stvari. Istraživači su otkrili da neugodna iskustva uzrokuju da ostanemo više ljuti ukoliko odemo na spavanje, jer nosimo problem u san i mozak će pohraniti svađu i loše iskustvo.

Ova studija je kontradiktorna prethodnim studijama o tome da nam san pomaže da se riješimo negativnih emocija i da o stvarima sudimo racionalnije.

"Recimo da uopšte nije riječ o svađi nego da vidite nešto uznemirujuće, neku scenu nesreće, ukoliko vam je ista slika predočena nakon što ste odspavali, imate jaču emotivnu reakciju nego što biste imali da ste recimo razgovarali o tome pa legli spavati", rekla je voditeljica istraživačkog tima Rebecca Spencer, prenosi Telegraph.

Istraživači sa Univerziteta Massachusetts Amherst prikazali su seriju fotografija koje je pogledalo 106 mladih učesnika eksperimenta i zatražilo od učesnika da izmjere svoje emotivne reakcije na fotografije. Nakon 12 sati reakcije su bile veoma emotivne, pogotovo onih učesnika koji su prespavali između pregledavanja fotografija.

Na komentare da je ova studija oprečna studiji koja kaže da je bolje prespavati problem ili stres da biste racionalnije sagledali situaciju, Spencer je rekla da nijedna studija nije obratila pažnju na emotivne reakcije, kao što je ovo ispitivanje pokazalo promjene.