Samo za hrabre
1.4k

Adrenalinska avantura u netaknutoj prirodi: Na Trebeviću napravljen zipline dug 350 metara

Piše: M. N.
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
Osim prirodnih ljepota koje Trebević nudi Sarajlijama, ali i svim građanima BiH i turistima, odnedavno je u ponudi i adrenalinska zabava u vidu spuštanja ziplineom dugim 350 metara. Ovo je najduži zipline u Sarajevu, a drugi po dužini u BiH.

Zipline se nalazi u okviru objekta hotela Level Up (bivši Napretkov dom), a oni koji su dovoljno hrabri da ga probaju spuštaju se kroz šumu, a potom preko umjetnog jezera koje u povratku mogu dotaknuti rukom.

Netaknuta priroda

Kako nam je rekao Demir Hodžić, direktor hotela i restorana Level Up, na ideju o pravljenju ziplinea došli su prije godinu dana kada su preuzeli objekt i razmišljali o tome kako da priroda ostane netaknuta, a da u njoj uživa što više Sarajlija i bh. građana.

"Odlučili smo se za zipline jer nije postojao u Sarajevu i smatrali smo da je to adrenalinski sadržaj potreban ne samo odraslima već i djeci. S obzirom da djeca danas stalno koriste mobilne telefone, smatramo da je ovakav adrenalinski park koristan za njihovo fizičko i psihičko zdravlje", kazao je Hodžić.

Za djecu je napravljen manji zipline, tu su i drugi sadržaji na kojim vježbaju i zabavljaju se.

"Drago nam je kad dođu roditelji s djecom jer adrenalinski park između ostalog ima funkciju dodatnog povezivanja, jačanja povjerenja i ljubavi između roditelja i djece. Djeca prelaze prepreke i trudimo se da roditelji pomažu momku koji je obučen za ovakav rad s djecom i da se na taj način između njih razvija povjerenje", rekao je Hodžić.

Noćni zipline uz svjetlost baklji

Kada je riječ o ziplineu za odrasle, Hodžić kaže da su uradili sve potrebno da bude što sigurniji, a svaka osoba koja poštuje uslove i smjernice, spusti se bez problema.

"Svaki pojedinac preuzima odgovornost i potpisuje da je upoznat s uslovima korištenja", kazao je Hodžić.

Zipline se može probati i noću kada korisnici prolaze preko jezera koje je okruženo bakljama, a staza reflektorima. Zbog noćnog ambijenta, adrenalinsko iskustvo je za nijansu bolje.

Rješava strah od visine

Osim zabavnog karaktera, zipline pomaže u jačanju samopouzdanja, te oslobađa od stresa.

"Ekipa koja je obučena razgovara s tim osobama, pokušavamo im objasniti šta je bitno da urade kako bi prevazišli strah. Ako na kraju vidimo da osoba nije spremna, nećemo je ubjeđivati. Neke od tih osoba pustimo na manji zipline da vide kako to funkcioniše, a većina poslije proba i veći zipline", kazao je Hodžić.

Kako bi se prilagodili prirodnom ambijentu, polazna i dolazna platforma je napravljena na postojećim stablima, a ne od betona, što je bio veliki izazov za zipline ove dužine. Ovo ga je učinilo jedinstvenim u Evropi. Osim ziplinea, posjetioci imaju mogućnostu uživanja u jahanju konja i streličarstvu.