promo
201

Acibadem: Utrkivali smo se s vremenom, a beba Mustafa Reşat sada je zdrava

Rođen kao jedan od blizanaca u 33. sedmici trudnoće u Karabüku sa veoma ozbiljnim problemima, kao prijevremeno rođena beba, Mustafa Reşat sa težinom pri rođenju od samo 1,8 kg imao je i urođenu srčanu manu.

Naime, nastanjeni u Karabüku, Gülşah i Onur Yıldırım na petu godišnjicu svoga braka dobili su blizance, jednog dječaka i jednu djevojčicu. Tokom trudnoće sve je bilo uredu, ali bebe su rođene prijevremeno u 33. sedmici trudnoće. Kada je kod bebe Mustafe Reşata ustanovljena urođena srčana mana, uz poteškoće koje su povezane sa prerano rođenim djetetom, brige njegovih roditelja postale su još veće. Hirurški zahvat bio je obavezan za bebu Mustafu Reşata, čija je porođajna težina bila 1 kg i 800 g.

Zrakoplovna ambulanta Ministarstva zdravstva je ovu bebu staru samo pet dana, koja još nije ni dobila ime, iz Karabüka prebacila u bolnicu Acıbadem Bakırköy u Istanbulu. Profesor kardiovaskularne hirurgije Yusuf Kenan Yalçınbaş, vanredni profesor Ahmet Arnaz i tim Dječijeg centra za srce iz bolnice Acıbadem Bakırköy odlučili su da tjelesna težina bebe mora biti veća od 2 kg za uspješnu operaciju. Tako su svi čekali da beba dobije tjelesnu težinu od 2 kg kroz vrlo delikatnu njegu i tretman na odjelu neonatalne intenzivne njege. Kada je beba Mustafa Reşat imao 2 kg i 100 g podvrgnut je operaciji kada je imao samo tri sedmice.

Srce je bilo zaustavljeno na sat i pol tokom operacije

Tim Dječijeg centra za srce Acıbadema izvršio je korekciju transpozicije velikih arterija postupkom zamjene arterija pod nadzorom profesora Yusufa Kenana Yalçınbaşa i vanrednog profesora Ahmeta Arnaza. Korištena je tehnika koju je razvio profesor Tayyar Sarıoğlu, koji je 1991. godine prvi put u Turskoj uspješno izveo zahvat zamjene arterija kod novorođenčadi. Navodeći da su srce i pluća bebe Mustafe Reşata zaustavljeni na otprilike sat i pol u ovoj vrlo kritičnoj operaciji koja je trajala otprilike 5 sati.

Profesor Yalçınbaş kaže: "Ovaj vrlo poseban aparat, koji se naziva aparat srce-pluća, koristi se u kritičnim operacijama koje se izvode za liječenje kongenitalnih srčanih bolesti. Moramo na neko vrijeme zaustaviti srce i pluća kako bismo izvršili potrebne korekcije na srcu. Tokom ovakvih operacija, potrebno je iskustvo i savršena saradnja hirurga, anesteziologa, perfuzionista – zdravstvenog radnika koji upravlja aparatom srce-pluća – i medicinskih sestara. U protivnom, pacijenti mogu preminuti na jedinici intenzivne njege čak i nakon uspješne operacije. Rizik je bio znatno visok, jer ova beba nije bila samo nedonošče, već je i njegova tjelesna težina bila preniska. No, ipak smo uspješno operisali ovog pacijenta i otpustili ga u dobrom opštem zdravstvenom stanju."

Beba Mustafa Reşat je preživio zdravstveno stanje koje je bilo opasno po život, jer su sva relevantna tijela brzo poduzela sve potrebne mjere kako bi nakon oporavka od operacije Mustafa Reşat mogao nastaviti život kao njegovi vršnjaci”.

"Nisam sebi dozvolila taj luksuz da plačem, brinula sam se za njega na najbolji mogući način", Gülşah Yıldırım, majka blizanaca, objašnjava da je uradila sve ljekarske preglede tijekom trudnoće u Karabüku, ali nije radila fetalnu ehokardiografiju koja detektuje da li fetus ima srčanu manu, ali da nije ni znala za ovu vrstu pregleda. Gospođa Yildirim kaže: "Obavezno bismo uradili ovaj pregled da smo to znali. Ovim putem bih željela da posavjetujem sve buduće majke i očeve da urade sve neophodne testove koji omogućavaju otkrivanje urođenih srčanih mana tijekom intrauterinog života". Izražavajući da je uložila veliki napor tijekom ovog teškog dijela svog života, Gülşah Yıldırım dodaje: "Nisam dozvolila sebi taj luksuz da plačem, jer je mojim bebama trebalo mlijeko i ja sam ih oboje njegovala na najbolji mogući način dok Mustafa nije prebačen u Istanbul."

"Bili smo strpljivi i imali smo povjerenja, a sada smo zahvalni", navodeći da je svog sina mogao viđati svaki dan tijekom liječenja nakon operacije, a koji je iz Karabüka prebačen u Istanbul, Onur Yıldırım, otac blizanaca, kaže: "Imali smo zaista teška vremena, ali smo, na sreću, prebrodili taj izazovni period zahvaljujući uspješnoj operaciji koju su obavili ljekari a sve uz podršku cjelokupnog bolničkog osoblja. Sada vodimo našu bebu kući, a on je sada star 41 dan. Zahvaljujemo se svima koji su sudjelovali u ovom procesu."

Više informacija potražite na web stranici https://www.acibadem.ba ili zatražite putem maila [email protected].