Promo
64

Acibadem počeo nova istraživanja koronavirusa

Svijet nauke intenzivno istražuje, kako bi razvio metode zaštite od novog koronavirusa, kao i metode njegovog liječenja. Turski naučnici su započeli istraživačke studije ovog virusa, koji je ozbiljno pogodio i našu zemlju.

Acıbadem zdravstvena grupa je, uz doprinos Univerziteta Acıbadem, bez odlaganja započela nova istraživanja vezana za Covid-19 i saopštila ih je Ministarstvu zdravlja i istraživačkim institucijama TUBİTAK i TUSEB.

Čitav svijet se bori protiv koronavirusa. Tek treba razviti djelotvornu vakcinu i metode liječenja, kako bi se eliminirao novi koronavirus koji je postao glavna tema razgovora diljem svijeta, zajedno sa svojim brzim širenjem i po život opasnim rizicima do kojih dolazi nakon infekcije. Stoga se svijet nauke koncentrirao na razvoj novih metoda zaštite od virusa, kao i metoda njegovog liječenja.

S tim u skladu, brzo se sprovode nova istraživanja, kako vakcine, tako i metoda liječenja, kako bi se spasile hiljade života. Acıbadem zdravstvena grupa surađuje sa Univerzitetom Acıbadem u borbi protiv koronavirusa, koji je pogodio i našu zemlju.

Grupa je započela nova istraživanja vezana za virus Covid-19 i saopštila ih je Ministarstvu zdravlja i istraživačkim institucijama TUBİTAK i TUSEB. Saopšteno je da su suradnja i podrška koju su pružile sve zdravstvene i naučne ustanove u našoj zemlji od najvećeg značaja za sprovođenje istraživanja i naglašeno je da su biotehnološka infrastruktura, kvalifikovana radna snaga i vrlo stručni zdravstveni radnici na raspolaganju za izvođenje ovakvih istraživanja.

Rade se istraživanja 6 različitih problema

Istraživački projekti koji su započeti u zdravstvenoj grupi Acıbadem uključuju razvoj vakcine, što je primarni metod zaštite, kao i metoda liječenja. U okviru opsega istraživanja, započeta su istraživanja za razvoj vakcine koja kod zdravih osoba može da stvori imunitet na virus prije nego što dođe do infekcije.

Istraživanja načina liječenja su, između ostalog, uključila gama globulin koji je specifičan za virus, blokatore interleukina-6, T-limfocite koji su specifični za virus, imune ćelije koje su specifične za virus i liječenje mezenhimalnim stem ćelijama kod teškog oštećenja pluća.

Cilj je da se istraživanja završe u jednom kratkom periodu i da se ishodi istraživanja koriste u liječenju bolesti izazvane virusom Covid-19.

Za više informacija kontaktirajte nas na www.acibadem.ba.