lifestyle
0

2007. godina na drugom mjestu najtoplijih godina ikada

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Zvaničnici Međunarodne meteorološke organizacije objavili su podatke koji dokazuju da se ova godina svrstava na drugo mjesto najtoplijih perioda od 1860. godine kada je počelo mjerenje temperatura i bilježenje godišnjih prosjeka. Poplave u Pakistanu i toplotni valovi u Grčkoj posljedica su nezapamćeno visokih temperatura.

"Ova godina je na drugom mjestu poretka najtoplijih godina do sada. Na prvom mjestu nalazi se ljeto zabilježeno 1998. godine", izjavio je u intervjuu za Reuters Phil Jones, direktor Instituta za klimatska istraživanja na britanskom Univerzitetu "East Anglia".

Jones je već prošle godine predvidio da bi ljetni period u 2007. mogao preuzeti vodeće mjesto na popisu najtoplijih godina i najviših zabilježenih temperatura. Njegova predviđanja su se u mnogome i ostvarila, a svoje prošlogodišnje pretpostavke zasnivao je na problematici globalnog zagrijavanja i klimatskih promjena uopće.

Većina vodećih meteorologa tvrdi da nas u budućnosti očekuju još opasnije poplave, požari i druge katastrofe koje će zasigurno ugroziti milione života širom svijeta.

Deset najtoplijih godina u posljednjih 150 godina obuhvataju period od 1990. godine.

Usljed nedavnih katastrofa u Indiji, Pakistanu i Grčkoj živote je izgubilo više od 500 ljudi. Temperature u Grčkoj dosežu visinu i do 46 stepeni Celzijusa, a proteklih nekoliko dana i kroz Kinu je prošao jak toplotni val. U Engleskoj i u dijelovima Texasa zabilježene su jake kiše.

Na nedavno održanoj UN-ovoj konferenciji o klimatskim promjenama u kojoj je učestvovalo 2.500 stručnjaka zaključeno je da su za ovakvu nepredvidivu i razarajuću klimu najviše odgovorni ljudi. Na istom sastanku je naglašeno da bi se stručnjaci i stanovništvo širom svijeta trebali pripremiti za najezdu raznih bolesti koje će kao posljedica u promjenama klime zavladati svijetom.