lifestyle
1

10 najvećih pljački svih vremena

Sarajevo-x.com
Saznajte koje su to pljačke zaslužile da se zovu najvećim, kao i koje su sve nemoguće planove njihovi počinitelji sproveli kako bi se domogli miliona.

1. Centralna banka Iraka (2003) Počevši od 18. marta, dan prije nego što su SAD napale Bagdad, Saddam Hussein ukrao je približno milijardu dolara iz Centralne banke Iraka u nekoliko navrata. Ovo se smatra najvećom pljačkom banke u historiji. Oko 650 miliona dolara je kasnije pronađeno sakriveno u zidovima Saddamove kuce. U martu je Saddam, također, izdao nalog za isplatu 920 miliona dolara u korist svog sina Qusaya, koji je novac preuzeo u novčanicama od 100 dolara. Taj novac su iz banke u kamion utovarali ukupno 5 sati. Qusaya su kasnije ubile američke vojne snage.

2. Bostonski muzej (1990) Dvojica pljačkaša maskiranih u policajce, u noći 18. marta ukrali su umjetničke slike iz muzeja u vrijednosti 300 miliona dolara. Za manje od 90 minuta pljačkaši su uzeli 3 Rembrandtove slike, sliku Govaerta Flincka, Manetov portret, Vermeerov “Koncert”, kao I Degasove skice. Do danas muzeju nije isplaćeno osiguranje, jer u vrijeme pljačke nisu bili osigurani.

3. Knightsbridge sigurnosni depoziti (1987) Dva muškarca su ušla u centralnu jedinicu Knightsbridge sigurnosnih depozita i zatražila da iznajme sigurnosni sef. Kada su ušli u trezor, izvadili su pištolje i savladali sigurnosne čuvare i direktora. Iz trezora su ukrali 111 miliona dolara u današnjoj vrijednosti. Pljačkaši su uskoro uhapšeni, a sudionik pljačke, Talijan Valerio Viccei, u zatvoru je kasnije napisao knjigu o pljački.

4. Kent Securitas depo (2006) Najmanje šestorica muškaraca su sudjelovali u pljački vrijednoj 92,5 miliona dolara. Pljačkaši su oteli direktora Securitasa, njegovu ženu i 8-godišnjeg sina. Odvezli su se sa njima u glavni depo, pod prijetnjom da će direktoru ubiti porodicu. Nakon sat vremena, pljačkaši su pobjegli sa novcem, ostavivši direktora Securitasa, njegovu porodicu i 14 talaca neozlijeđene.

5. Velika pljačka željeznice u Engleskoj (1963) 15 pljačkaša ukrali su 74 miliona dolara prema današnjoj vrijednosti iz poštanskog voza bez upotrebe ijednog pištolja. Policija je uspjela identifikovati i uhapsiti 13 sudionika pljačke, ali ne i vratiti sav novac.

6. Centralna banka Brazila (2005) Tri mjeseca prije pljačke grupa pljačkaša iznajmili su veliko zemljište i kuću koju su renovirali, pod izgovorom da se bave uređenjem okoliša kao i prodajom prirodne i umjetne trave. Za to vrijeme su iskopali tunel dužine 78 metara ispod gradskih ulica koji je vodio do trezora Centralne banke. Tunel je čak imao i svoje osvjetljenje i sistem za rashlađivanje. Probili su 1,1 metar debeo beton ispod trezora i ukrali 69 miliona dolara. Šef bande je kasnije pronađen mrtav, ubijen sa 7 hitaca iz pištolja, a 5 članova bande je uhapšeno i osuđeno. Do danas je pronađeno samo 7 miliona dolara. Ukradeni novac nije bio osiguran.

7. Sjeverna banka u Sjevernoj Irskoj (2004) Grupa pljačkaša upala je u kuće dvojice zaposlenih u banci, otela im porodicu i zaprijetila da će ih ubiti ukoliko ne izvrše ono što se od njih traži. Sljedećeg dana dva čovjeka pod ucjenom su otišli na posao kao da se ništa nije desilo, a na kraju radnog vremena kada su ostali sami, pustili su pljačkaše unutra. Ukrali su 50 miliona dolara iz banke, a porodice zaposlenika su pustili neozlijeđene.

8. Brinks Mat skladište (1983) Šest pljačkaša je provalilo u Brinks Mat skladište na Heathrow aerodromu s planom da ukradu 3 miliona dolara u gotovini. Međutim, kada su stigli tamo, pronašli su 10 tona zlatnih poluga u vrijednosti 45 miliona dolara. Pljačkaši su uhvaćeni i osuđeni.

9. Dunbar Armored (1997) Pljačku je izvršio inspektor za osiguranje zaposlen u Dunbaru, Allen Pace, uz pomoć svojih pet prijatelja iz djetinjstva. Iz zgrade kompanije ukrali su oko 18,9 miliona dolara zahvaljujući Paceovom iskustvu i poznavanju kretanja čuvara kao i mjesta gdje se čuva novac. Pace je uhvaćen i osuđen na 24 godine zatvora.

10. Lufthansa (1978) Pljačka isplanirana do najmanjih detalja desila se na Kennedy aerodromu i trajala je 63 minute. Pljačkaši su imali sve informacije o sigurnosnim mjerama i trezoru, kao i podatke o svim zaposlenim koji su u to vrijeme radili. Pod prijetnjom da svima znaju gdje im porodice žive i da ih svakog trenutka neko može posjetiti, natjerali su zaposlene da im pomognu i otvore sef. Nakon sat vremena pobjegli su sa 5,8 miliona dolara u gotovini.