Od poljoprivrede se samo moze prezivljavati. Svi gledaju prihode a niko rashode. Uzmimo naprimjer kornisone. Da bi zasijao 1 dulum moras platiti oranje i frezanje (100-200 KM kako gdje), zatim moras zaduziti gnojivo,sjeme i razne hemikalije uz to ukoliko hoces da sijes uz mreze da ne puzespo zemlji moras zaduziti i mreze (bez mreza dug je od 400-450 KM a sa mrezama izadje i na 550KM) to je ukupan dug minimalno 500 KM. Kilogram prve klase (od 3-6 cm) je 1,20 KM a druge (od 6-9 cm) je 0,55. Sad moras ih prvo posijati u maju mjesecu, pocetkom juna moras okopati prvi put zbog trave, sredinom juna moras ogrnuti. Branje pocinje pocetkom jula i zavrsava sredinom augusta a nekad i krajem augusta. Radis bukvalno citavih 60-80 dana. Uz sve to isplatu cekas 90 dana od zadnjeg branja. Moras gledati u nebo kakvo ce vrijeme biti. Bude kisna godina ti si puk'o k'o tikva. Padne led opet halali zaradu. Na kraju kad sve saberes i oduzmes nema te nigdje zarada nikakva pa cak mozes biti i u minusu.
Zato se niko ne bavi poljoprivredom...LOL Niko više ne kuka od poljoprivrednika.Svaka godina lošija od prethodne,pa još im daj i poticaje...
Drug ja se poljoprivredom bavim od svoje 12. Godine te na taj nacin zaradjujem za skolovanje. Hvala Bogu ove godine sam zavrsio fakultet i aktivno trazim posao. Nadam se da vise necu zavisiti od poljoprivrede. A sto se tice poticaja i pomoci drzave nista nisam dobio niti dobije ko od poljoprivrednika. To dobijaju samo "krupne" ribe a ove "sitne" nista.
Prikaži sve komentare (74)