Sve dok su nam otvorene granice za bezcarinski uvoz to ce biti tako, prvi ko se sjeti da stavi 20 - 50% carine na strane proizvode rijesice ovaj problem, uvodjenjem carine ce se dati posticaj domacim proizvodjacima a fabrike koje uvoze htanu u BiH ce otvoriti iste u BiH pa ce biti vise radnih mjesta. Jugoslavija je bila ekonomski najtazvijenija drzava u regionu pa je imala carine i do 100% , nasi hoce bezcarinske sporazume sa drzavama koje nisu ratovale ili im nije srusena infrastruktuta, sa ovakvim sporazumom normalan je ovoliki deficit.
pametno zboris, ne moraju to biti neke visoke carine, ali dovoljno visoke da se dadne prednost domacim proizvodjacima i prihode od carina bi trebalo usmjeriti u poticaje te namjene (naravno ne kao lijanovic u dzepove)
Nikome nebi dao podsticaj u novcu, to ie bacanje para, pomoc dati samo u vidu beskamatnog kredita i to firmama koje zele da povecaju obim posla, svaki kredit koji bi uzeli morali bi zaloziti svoj biznis, kucu ili stan s tim da velicina kredita ne prelazi vrijednost imovine koju bi zalozili. Dovoljan posticaj je to sto bi nasi privrednici u samom startu imali nizu cijenu za velicinu carine.
Prikaži sve komentare (48)