Zamislite situaciju u kojoj vaša ''država'' vas ne želi, pripadnici drugih etničkih skupina te države vas proganjaju i ubijaju (defintivno genocid) i na kraju skupite novca i hrabrosti da se uputite na put na nekom brodu na kojem vas omalovažavaju, udaraju, kradu, siluju ili ubiju i sve to preživite ili imate enormne sreće pa ste u milosti nekoga ko ima brod pa vam ne ''da'' ova tretman, nego vas isporuči i tamam dođete do granice, kad vam ovi ne daju da se usidrite. Danas sam se ježio kada sam samo se nekoliko sekundi zamislio u njihovoj situaciji. Nisu oni krivi što su tu rođeni, nisu oni krivi što ih drugi žele ubiti, nisu oni krivi ni za šta, krivi su što su živi. Svjetska kriza sa raseljenim licima je veliki problem i moramo ga svi ozbiljno uzeti u razmatranje. Preko 30.000.000. ljudi je raseljeno, samo zamislite da večeras ne provedete noć u svojoj kući, a kamoli da je nemate ili u njihovom slučaju nemaju ni kopna.
Primila je sirija izbjeglice ,kako ono sad prolaze ?Jesu im izbjeglice jako puno zahvalne ili ratuju za one zbog koji su izbjegli?
Banglades iz kojeg su im preci relativno nedavno dosli u Burmu je odmah tu pored. Mogu doci do njega kopnom, ne treba im brod. Ali Banglades je siromasan. Mjerka se imucna Malezija, prihvatljiva Indonezija, pa cak i budisticki ali sasvim solidan Tajland.
Prikaži sve komentare (77)