Niti ga treba posebno velicati, niti kuditi. Jeste uspio ovu bagru drzati na okopu tolike decenije i od zemlje napraviti ime u svijetu, tu mu kapu skidam. Ali nas je jednako i zaduzio do bola, sto mu je mozda veca greska od ignorisanja tj. nasilnog suzbijanja nacionalnih strujanja. Ja ne znam jel ove starije generacije po Klixu pate od amnezije, ali krajem 80tih i pocetkom 90tih smo imali hiperinflaciju koja je po meni bila uvertira za rat. Svaki rat treba tlo da ga izrodi - kod nas je to bila opste ekonomska kriza, u koju smo upali zared debilne (planske) ekonomske politike koja ja trajala decenijama. A jugoslovenska ekonomija ili ekonomija pod Titom se danas na Zapadu u studiju ekonomije uzma za primjer klasicnog "mismanagement-a". Izgleda pogled unazad muti neke "detalje".
"Ali nas je jednako i zaduzio do bola" Jeste, za celih 20% BDP. A vidi ove države danas kako sve žive od svog rada i nikom nisu ništa dužne :)))
@SvastaLjudi: Odakle ti ta cifra? Pocetkom 80tih je vanjski dug SFRJa vec bio 50% od GDPa. O trgovinskom deficitu i da ne govorim. A republike koje su nastale nakon raspada YU su alikvotno naslijedile dug SFRJa, koji su samo donekle mogle smanjiti putem pregovora. A da je drzava kanta stoji van svake rasprave... Nazalost! :-)
Prikaži sve komentare (386)