BOSNA 1.dio Rekose: "Nije!" i "Ne postoji!"; nece da jeste, na svom da stoji. Kazu: "Izmisljena!", "Ogoljena!", "Ostavljena!", "Opkoljena!"... Zude je gledati u strmom padu, brane joj snove i krate nadu. Besramno sikcu, tvrde da nije od Adriatica do Slavonije, te kidaju, prijece puls njenih rijeka, misle joj patnju i stid dovijeka; drze je pustom, zgranutom, jadnom, na ljutom kruhu, u progonu hladnom; divljaju po njoj sve jednom bojom i njenu povijest svak' zove svojom. i zlo joj zele, i smrtna je, vele, i skrb joj nude, i neduznu sude, i hoce je robom, i truju je sobom, i lome joj kosti, i sile da posti, i more je zednu, i kradu je bijednu, i krste je bludnom i uzaludnom... Pa, ako je i od sina i gosta, sad je vec DOSTA, DOSTA i DOSTA:
2. dio Kunem se dusom i raskosi njenom, srce i ceznjom neispunjenom, ceznjom za dobrom i za slobodom: Umivace se suzom, k'o vodom, svi tlacitelji i tamnicari, zlohotnici i strvinari... Zavjerenici, prodane duse, dokopace vas pravda za guse; Zlikovci hulje, zakuzne klice, mameni dusmani, izdajice, zabludna pogan, zbog prevare gnusne, muka ce vasa pljuskom da pljusne; znacete ukus sopstvene hrdje i sve jos teze i sve jos grdje, u ime njenog mlijeka i brasna, kazna ce biti bolna i strasna! Nece te ovdje krsiti grane, plivajte prijeko, na obje strane, pa tamo prospite svoj smrad i jad, sadite vatru, uberite led! K'o zaborav zjapi poruge jama i vrazi vec znaju sta ce sa vama. Svak' ko se tudjeg lati, docepa, prije neg' umre, vec jednom krepa! Ko huli i kune u doba sjetve, znjece tek trnje vlastite kletve! Kom' prokletnik naspe od svoje casti i taj ce isti k'o proklet rasti! Kog' gladan zdjelje iz suhe klade, ni bogat nece nahraniti mlade!
3. dio Bosna je duh, i pjesma, i bajka, nekome mora, a nekom majka. Preni se cista, ustani mati i nikad im nemoj milosti dati, milost iz grudi tvoje ljepote, zarad sve tuge i zarad strahove; ne znaju ludi i bijesna pseta sta je to grijeh i sta je steta. ...i preorana, i izlokana, i iznurena, i oplakana kisama, snijegom, zvonjavom zvona, kao sto galsi "i bosa i bo'na", uskoro ces se izici divna, zauvijek gorda, silna i kivna! A oni, sto posegnuse prvi, vec iscezose u tmini i krvi; i stoga, cujte sad, i drugi, i treci: BOSNA je, ne samo zemlja, vec mit o sreci! BENJAMIN ISOVIC
Prikaži sve komentare (300)