Sa ovakvim zakonom o radu, samo bolestan čovjek bi zaposlio nekoga. A to će doći na tapet 2015 godine, kada će se ukinuti status "Zaposlen na neodređeno". Na žalost, to je jedino što se može uraditi. Kinezi rade za 1,00KM i truju se, a mi za 400KM sa pravima da odeš na bolovanje kad ti je ćejf. Dalje, sve mjere koje se budu poduzimale će biti nepopularne, tako da ćemo vjerovatno opet gledati paljenje i slično. Pljačkaški narod je napravio pljačkašku državu. I sad kad je sve opljačkano počelo je sa pričom "KUKU LELE". Znači pod HITNO treba oboriti plate i sve ostale naknade da bi postali konkurentni, ako uopšte hoćemo da se bavimo ekonomijom. Ako nećemo, onda nastavite po starom, dok se ne smanji populacija BiH na jedno 2.000.000 Miliona, koliko je realno sa ovim ekonomskim potencijalom.
@howdy Od čeka da se liječim? Od realnog pogleda na stvari? Ti treba da se probudiš iz tih snova o Njemačkoj plati. Probudi se, osjeti realnost. Samo uvozimo i zadužujemo se, nemamo valutu, jedino što izvozimo su sirovine (ruda, struja i šuma). Nemamo inovacije. Ima samo administracija, policija, školstvo, zdravstvo i razne agencije. Znači osuđeni smo na propast. Ili će se BiH raseliti, pa će ovi što ostanu moći opstati, ili će se napraviti drastični rezovi u standardu života, pa se može krenuti lagano "iz početka". Šta ti misliš da je realno da neko u BiH radi za 500 KM a u Kini ljudi rade efikasnije i bolje za 50KM??? Ne ide. Imamo još da prodamo Telekom i Elektroprivredu za neku Milijardu ili dvije Milijarde. A poslije toga je potop. U stvari već je sada potop pošto 70% mojih drugara od 36 godina ima manje od 2godine upisanog staža. Što znači da penziju NIKAD neće dobit jer će umrijet. Ovo je već kolaps, ali "samo da ne puca" parola još drži neki mir.
jedna od prvih lekcija u ekonomiji : plaća se ne mjeri iznosom, već onim šta se za nju može kupiti .... e sad šta se može u kini kupiti za 50km, a šta kod nas i zašto je to tako .... to je već viša ekonomija
Prikaži sve komentare (14)