Kao pravnik čitam ove komentare i kako mogu primijetiti sve veliki pravni stručnjaci. Kao prvo, ne znači ako je neko osumnjičen za krivično djelo da mu se mora automatski odrediti pritvor. Pritvor ne određuje tužilac nego sudija za prethodni postupak. Da bi nekom bio određen pritvor moraju biti ispunjene jasne zakonske pretpostavke za to. Pritvorena osoba nije osuđenik, i samim tim ima puno šira prava od osuđenih osoba. Sud ne mora osumnjičeniku odrediti pritvor kao jedinu mjeru prisutnosti krivičnom postupku, postoji niz drugih mjera (obaveza javljanja u policijsku upravu, zabrana pristupa određenim osobama ili objektima, zabrana napuštanja zemlje uz oduzimanje putnih isprava, polaganje kaucije). Pa zamislite kad bi svi osumnjičeni bili pritvoreni, trebao bi nam samo za to kompleks veličine Živinica. I na kraju niko nije kriv dok mu se ne dokaže suprotno (prezumpcija nevinosti), a kod nas bi narod ko u srednjem vijeku odmah sve na lomaču :)
pravnice..jel ti doista mislis da nije bilo osnova za odredjivanje pritvora? Ja mislim da jeste, ali da je ovdje prisutna snazna politicka sprega sa ovim pustenima na slobodu. Ovoj bi se odluci suda smijalo cak i plemensko vijece u nekoj brazilskoj prasumi.
Arma očito nisi čitala moj komentar do kraja. Već sam rekao da pritvor nije jedina mjera za osiguranje prisustva osumnjičenog u toku krivičnog postupka i istrage. Druge mjere koje sud može primijeniti su itekako efikasne za tu svrhu. To što kod nas svako sebi daje za pravo da komentira sudske odluke je druga stvar, samo pokazuje stepen svijesti o nezavisnosti pravosuđa u BiH. Mi nemamo zatvorskih kapaciteta ni za smještaj osuđenika koji kod kuće čekaju odsluženje svojih kazni, a kamoli za svakog osumnjičenog, a pravosuđe nije krivo za to. Očito ne znaš razliku između osumnjičenika i optuženika, pa ti preporučujem da se malo informišeš.
Prikaži sve komentare (134)