Vehabije su dugoročan i ozbiljan problem BiH. Oni ovdje nisu došli zbog katolika ili pravoslavaca ili ateista, nego upravo zbog muslimana. Muslimani su njihova ciljna skupina koju, prema njima, treba preodgojiti na način da ih treba vratiti na (kako oni to kažu) prave puteve islama. Muslimani u Bosni za njih su novotari (novaci, početnici u islamu, skoro pa neznalice) koji su se previše odali zapadnjačkim trendovima, udaljili od islama, a to vide i u najbanalnijim navikama ovdašnjih muslimana kao što je slušanje muzike, poštivanje državnih propisa, ženidba sa pripadnicima druge vjere, slavljenje svjetovnih praznika... Između ostalog, i hodočašće na Ajvatovicu (koju ovdašnji muslimani pohode već 500 godina) je za njih bogohulno i smatraju da i to treba napustiti. Tako je i došlo do ovog napada, a doći će i do niza drugih jer duga je lista toga što po njima muslimani u Bosni rade krivo. Zato su upravo ti muslimani najpozvaniji da se obračunaju sa ovom pojavom i ne dozvole da im neko
mijenja tradiciju, shvatanja, običaje koje su oni vješto stoljećima uklapali u svakodnevni život i suživot na ovim prostorima i opet opstali, daleko od pustinjskih prostranstava. Stoga nemojte ovdje uplitati presude srpskim zločincima, i to je nešto što jeste problem, ali treba ustrajati na povećanju i postrožavanju kazni prema njima, i pri tome kažnjavati i ova čudovišta, a ne ići logikom - pustili su Srbe, neka puste i ove.
ja ne znam koja je tvoja vjera,ali ovaj tvoj komentar pokazuje tvoje znanje o islamu o kojem ako hoces da pricas onda sa argumentima,a argument ja ajet i hadis.a ja cu ti reci samo jednu recenicu koju je izrekao 4 halifa Alija ra spoznaj istinu ,pa ces prepoznati njene sljedbenike.
Prikaži sve komentare (66)