Bosanska autocestovna gradnja, fiktivno glavni izvodjac je bio Osijek Koteks, stvarno sarajevska Hidrogradnja, koja je radila za manju lovu, a ostatak je otisao Osijek Koteksu i politicarima iz BiH. Hidrogradnja u strajku, Osijek Koteks kao glavni "izvodjac" radova ne moze zavrsiti preuzetu obavezu? Cisto uzimanje love od strane politicara.
Npr. vlada FBIH plati Osijek Koteksu 30 miliona eura, a Osijek Koteks izabere kao podizvodjaca Hidrogradnju, koja radi sve sto je Osijek Koteks se obavezao vladi FBIH, samo za recimo 20 miliona eura. A 10 miliona eura razlike podijele Osijek Koteks i oni duznosnici vlade koji su dali posao Osijek-Koteks, u isto vrijeme Hidrogradnja ide u dubiozu.
Da takav scenario se nije desio, propala Hidrogradnja, Osijek Koteksa nista nije sprijecavalo da uzme drugog podizvodjaca i da nastavi raditi kao izvodjac, medjutim problem je taj sto je stvarno Hidrogradnja bila glavni izvodjac. Sto znaci Vlada FBIH placa puno vise tim fiktivnim "glavnim izvodjacima", dok oni u pravilu angaziraju BiH firme za puno manje love i samo to sto su fiktivno glavni izvodjaci na papiru, uzimaju milione i milione eura. Jos vidjene malverzacije iz perioda Trhulja.
Prikaži sve komentare (34)