Šta ćeš štediti kada najmanje 80% građana živi po modelu "iz ruke u usta" i jedva spaja kraj s krajem. Kako uštediti kada mnogi po deset dana prije novih mjesečnih primanja, ako su sretni da ih imaju, ostanu bez marke u novčaniku?
svaki dan se popiju po 2-3 kafe (2-3km minimalno), ispuši kutija cigara(3km minimalno) = 5-6 km bespotrebnih troškova = 2000 godišnje :D i opet se nemože uštediti ? :P
Ima i takvih, ne sumnjam. Ali evo ja recimo dok nisam radio, nisam išao po kafama - ne idem ni sad nešto puno, smatram isjeđavanje satima gubitkom vremena - ne pušim; žali Bože para za to, piva ukoliko kad. Nisam imao za te stvari, smatrao sam da je bolje na nešto opipljivo potrošiti, ali bez obzira koliko štedio, događalo se da kraj mjeseca dočekam bez marke, jer je valjalo od 450 KM preživjeti mjesec. Sad kad imam pristojan posao i pristojnu plaću, štednja je u vidu životnog osiguranja (penziju sigurno zaraditi neću) i po pedeset maraka svaki mjesec u banku, na oročenu štednju. Moguće je tako samo zbog dvije plaće u kući, jedna koja je srećom iznad prosjeka. Iskreno, mogao bih i više uštediti da ne moram plaćati tuđe kredite. E sad ti uzmi nekoga ko živi na minimalcu i reci mu da štedi, ako domaćinstvo sa dvije plaće jedva nešto uštedi. A što se tiče određenog segmenta omladine, ipak to nije generalna slika mladih, treba reći, koji se ubi hodajući po kafama i ja se pitam odakle.
Prikaži sve komentare (44)