Nebitno je ko koga i gdje planira "skinuti" i doci na vlast. Bitno je da nema ni jednog novinara ,a nema puno ni obicnih ljudi koji bi takvim osobama postavili pitanje: Imate li konkretan ekonomski plan? Konkretan plan,a ne : mi mislimo,mi smatramo ,mi cemo dovesti investitore itd,itd. Za 18 god. poslije rata nije se niko pojavio da insistira na tom kljucnom pitanju bez obzira radi li se o novinama,radiu ili tv .Zasto? Nijedan "poznati i priznati" ekonomski expert ne zna kako otvoriti radna mijesta i kako privuci investitore. Nijedan . Odgovor je mozda jednostavan.: Mi i ne znamo sta to znaci konkretni ekonomski plan iako od njega sve zavisi. U svim normalno razvijenim zemljama ekonomija je kljuc svega. Neshvatljivo je da je mladim ljudima najvaznije da imaju zdravstveno ,a najmanje vazno je sta ce raditi ,znaju li to raditi i vole li to sto rade. U svim zemljama je to na prvom mijestu. Naravno mi to znamo najbolje jer smo naj,naj i zbog toga nam je sve kako jeste.
Nema plana jer ovdje se zivi od danas do sutra. Ako se iole ukaze neka prilika za zaradom, nas narod ce prije uzeti 100KM sada i odmah, nego uloziti tih 100KM da bi dobili 100.000KM u biznisu. To je prvo. Drugo, za provodjenje konkretnih mjera, ovdje je potreban diktator snage Hitlera, Staljina, neko crvste ruke ko bi, ako treba,i ubijao one koji odstupe od plana ekonomskog razvoja zemlje. Ovdje narod nije naucio misliti svojim mozgom. Uvijek se gledalo prema Istanbulu, Beogradu, Zagrebu, Becu, Briselu, Washingtonu, da nase probleme neko drugi rijesi. Trece, nedostatak poduzetnickog duha, ne ambicizonost roditelja koja djecu ne odgajaju na privatluk nego ih odgajaju da rade za platu jer je kapitalizam lopovluk. Svaki vid biznisa vidi se kao lopovluk. Kad Kuvajcani hcoe da grade turisticko mjesto kod Sarajeva, sve se to vidi kao SDA lopovluk. Kada ti isti Kuvajcani uloze u Srbiju, onda sto niste ovamo dosli u BiH i krivo vam. Postoji toliko nepovjerenje i korupcija.
Toliko je nepovjerenja i korupcije. Svima daj posla u drzavnoj sluzbi i na drzavnu sisu u drzavna preduzeca. Svima je ambicija preko politicke stranke se uvaliti u Elektroprivredu, Telecom, BH Gas, drzavna ministarstva, SIPA-u itd itd. Sve je to nas komunizam naucio i unazadio. Radi od 8:00 do 16:00, imas mjesec godisnjeg, posao ne mozes izgubiti. ocekujes garanciju u svemu, zagarantovan posao, zagarantovana buducnost, stan ces dobiti na rang listi od drzave, vikendicu ces napraviti, ljetujes u odmaralistu na Jadranu o veoma malom trosku, jer drzava placa sve. Poljoprivrednici ocekuju da drzava od njih otkupi plodove. Muzej je zatvoren jer ceka pare od drzave a isti direktor ne zna organizovati izlozbe da privuce osnovce, srednjoskolce itd. Nemamo mentalitet poduzetnika. Pogledaj Japan, Juznu Koreju, Tajvan, Kinu, ljudima je jedini biznis - biznis. Kad to shvatimo mozemo naprijed.
Prikaži sve komentare (59)