Prvo i osnovno nemamo razrađen sistem za takvo nesto. Transplantacije srca su operacije koje je posebna grana medicine. Za to jedan kardiohirurg treba da prođe vrhunske edukacije kako bi nesto takvo radio. Nakon transplantacije srca pocinje prava borba na intenzivnoj njezi gdje vise nisu kardiohirurzi bitni vec tim intenzivne medicine sastavljeni od anesteziologa i vrsnih kardiologa koji su edukovani samo za ovu oblast.
Takvo nesto mi nemamo nit cemo imati u narednih 50 godina....znaci edukacija, financije i organizacija. Ovo vam govorim iz iskustva, mozemo kongrese i seminare drzati koliko god hocemo ali za ovakvo nesto treba drzava da se ozbiljno pozabavi kako bi uspjelo....Hrvatska je to odlicno uradila i danas su jedni od vodeci drzava u svijetu po broju transplantacija srca i bubrega
U avgustu mesecu ove godine je sa pedijatrijskog odeljenja KCUS-a u Sarailabadu upućen hitan poziv Helikopterskom servisu Prelepe i Večne Republike Srpske - muška beba sa retkom srčanom manom mora hitno da bude prebačena u Beograd. Na Institutu za majku i dete u Beogradu - uzbuna. Konzilijum vrhunskih lekara je sačekao helikopter na heliodromu. Još je rano za rezultat, ali ima razloga za optimizam.
Prikaži sve komentare (26)