Gledam na internetu ljude koji nisu završili nikakav fax, ali su podrobno naučili jezike npr. Python, JAVA, CSS, HTML... kroz tutorijale, i dobili posao. I to nisu nikakvi reklameri nekih univerziteta, nego domaćice, ljudi sa srednjom školom, obična raja. I tamo po Zapadu rade neke jednostavnije poslove u IT grani i firmama. Dok je ovdje bitno dobit diplomu, uć u stranku i uhljeb biti do kraja zivota...
Ja sam ti jedan od tih. Završio zanat, nisam dana radio u struci. Kad je udarila ona prva kriza 2008., sjeo i kontao šta je najisplativije. Onda fino grijao stolicu i počeo raditi kao freelancer. Još uvijek učim, svaki dan se nešto novo skonta, ali sve što uradim plati se debelo. Na papiru sam nepismen a plata mi je veća nego u parlamentu.
Ko hoće da ne brine za egzistenciju, neka se okrene online poslovima. Ne mora programirati, nije ni to za svakoga. Učite strane jezike, prevodioci dobro žive. Ili naučite samo jedan pa derite copy-paste tekstove kao Klix novinari. Ako ste kreativni, ima grafički dizajn, video editing, itc. Ako vam je do zaje6ancije, postavite oglas na Fiverr-u da komunicirate sa mrtvim kućnim ljubimcima. Nebo je granica.
Prikaži sve komentare (40)