Taj je članak napisan sa pretpostavkom da ljudi u ovom modernom vremenu ne jedu voće i povrće zbog niskog budžeta ili loših prehrambenih navika u kojima nije zastupljeno voće i povrće, pa u tom smislu su u pravu. Neka takvi jedu barem hljeb ako ništa od povrća.
Samo zato što svi važni sastojci i potrebna količina ugljikohidrata dobije se iz voća i povrća.
U poređenju voća i povrća sa bilo kojim brašnim pecivom (hljeb, kifle, pogača...), također i rižom (smeđom i bijelom, ista stvar, svejedno), prehrambenih vlakana je u tim namirnicama tek vrlo, vrlo malo. Beznačajne količine.
Puno više prehrambenih vlakana nalazi se u povrću i/ili voću.
I ugljikohidrata kojima u pretjerano velikoj mjeri obiluju hljeb, tjestenina, riža, nalaze se u potrebnim količinama u povrću i voću.
Jedi povrća u svakom obroku ili barem za ručak, i tada više nema nikakve potrebe za konzumiranjem hljeba.