ko zna, kad su velike promjene onda su i veliki rizici. al sudeci orema ponasanju citave autoindustrije svi ne da se spremaju za el. auta nego ce do 2030 najavljuju prestabak proizvodnje dizela i benzina. mada el. auta jos bisu ni blizu sazrela, jos treba unapredijediti bateriju, punjenje, mrezu punionica i sto je najvaznije elektromrezu na kojoj se treba puniti desetine miliona vozila, a da ta elektricna energija nije iz ugljena jer onda nema smisla kupovati el. auta radi ekologije
@sanjo87 upravo ste identificirali razloge zasto je nemoguce preci na masovnu upotrebu el. vozila. Za konverziju infrastrukture bi trebalo vise energije i resursa nego bi nova tehnologija ustedjela. Mas punjenje mora biti sinhronizovano / ne mogu svi puniti kad hoce. Baterije gube kapacitet za 50% nakon prve godine. Za 100 g naftne firme ce biti i dalje najace. Plina ima koliko hocemo, tako da je najeftinija kinverzija plin/benzin motor.
@sanjo87 Pa bolje je voziti na domaću struju nego na rusku naftu ili plin. Btw EP HZ HB je 100% na obnovljivim izvorima.
Prikaži sve komentare (19)