Marta 1991. je kalifornijska saobraćajna policija zaustavila automobil na autoputu u Los Anđelesu zbog prekoračenja brzine. U automobilu su bila trojica. Dvojica su uhapšena i sprovedena u policijski automobil, a poslednji je iz automobila izašao Rodney King, crnac, kog su okružila petorica policajaca, belaca. Rodney King je završio u bolnici sa teškim telesnim povredama. Nastao je sukob između dve struje: jedna je branila tezu da je reč o policijskoj torturi motivisanoj rasizmom,
dok je druga struja branila tezu da je King bio drogiran i da se opirao hapšenju. Ono što niko nije znao na početku ove priče jeste da je George Holliday, belac, ceo događaj snimio kamerom pošto je živeo u blizini mesta dešavanja. Iako se izlagao velikoj opasnosti obzirom da je čitav slučaj privukao medijsku pažnju, odlučio je da ne ćuti i ne skriva snimak - kontaktirao je policajca, takođe belca, koji je važio za "najpoštenijeg policajca u Kaliforniji".
Snimak je ubrzo pokazao koja struja je u pravu, a koja pokušava da zataška ceo slučaj: policajci su bez ikakvog razloga King-a šutirali, udarali pendrecima i šokirali tejzerima. King je nekoliko puta pokušao da ustane, ali je uvek bio zaustavljen novom serijom udaraca i elektro-šokova. Nije bilo ni reči o opiranju hapšenju - nije bilo bilo kakvog pokušaja hapšenja. Policajac je Kingu stavio lisice na ruke tek kada je ovaj prestao da se pomera na zemlji u lokvi krvi.
Prikaži sve komentare (70)