Bizantski povjesičar Kekaumen: Vlasi su jedan sasvim bezvjeran i bezakonit narod; oni niti pravo vjeruju u Boga niti su vjerni svom caru, niti svojim rođacima, niti prijatelju. Spremni su da svima podvale, mnogo lažu i još više kradu. Svaki dan polažu najstrašnije zakletve svojim prijatejima i bez oklijevanja ih krše; sklapaju pobratimstva i kumstva samo s namjerom jednostavnog obmanjivanja prostodušnih (ljudi). Nikada nijedan od njih ne održi prema nikome riječ.
Nedim Filipovic (1915 - 1984) je bio profesor sarajevskog univerziteta, akademik i najveci ekspert za period turske vladavine i islamizaciju u BIH u bivsoj SFRJ. Knjiga Nedima Filipovica "Islamizacija u Bosni". https://www.scribd.com/doc/35584514/Islamizacija-u-BiH "Tezu da bogumili predstavljaju masovnu podlogu islamizacije ne potvrdjuju turski izvori." "Iz osmanskih izvora autor otkriva da je veliki dio Bosne bio preplavljen vlaskim masama."
Ono najbitnije za tebe i tvoje poreklo: "Iz deftera 1600-1604 vide se posljedice tog dotoka Vlaha i masovne vlaske kolonizacije tako da krajem XVI vijeka muslimani cine ogromnu vecinu stanovnistva ove regije. Tu dolazi do dzinovskog rasta Sarajeva kao i okolnih manjih gradova kao posljedica islamizacije, pri cemu je najveci broj islamiziranih poticao od vlaskog stanovnistva."
Prikaži sve komentare (220)