Ne znam kako izgleda karton obaveznih imunizacija u FBIH, ali ne treba očekivati da je ta priča nešto mnogo bolja ili gora od drugih priča u FBIH - što će reći raspad raspada. Pneumokoka je naziv bakterije koja može da prenese meningitis kod dece. Postoji vakcina, ali je obavezna i revakcinacija posle godinu dana. Meningokoka je naziv bakterije koja može da prenese meningitis kod dece starije od dve godine.
Meningitis mogu da prenesu i virusi (koksaki i eho) - može preko kijanja, kašljanja, dodirivanja istog predmeta, može i preko vode, vazduha, hrane... Glavni problem kod meningitisa je taj što se bolest razvija naglo, a dragoceno, često i presudno, vreme se gubi na pogrešnim dijagnostikama - grip, upala uveta... U konkretnom slučaju je problem što je preminuli Pakistanac živeo u zgradi, a ne kući i što se lečio u javnoj bolnici, a ne nekoj maloj privatnoj klinici.
Ja jesam religiozan čovek, ali mislim da je vreme za nauku i vrlo brzu intervenciju. Ukoliko su se SDA talibani ipak odlučili za religiju, OK, onda da se organizuju litije, ali van Bihaća...
Prikaži sve komentare (109)