2. Dozvoliti CBBiH da pozajmljuje Vladi i domaćim političarima bi vodilo do monetarne katastrofe i inflacije. To i priželjkuju Dodik i ostali političari kako bi kupili socijalni mir i ukrali još koji milion iz budžeta, jer trenutno im je ponestalo izvora zaduživanja. Što se tiče samog povrata koja ostvari CBBiH na ulaganja slažem se da je mali, a tome se može zahvaliti zaposlenicima CBBiH koji se biraju prvenstveno po nacionalnom ključu i stranačkoj pripadnosti.
Da li znate koliko su komercijalne banke u stranom vlasništvu kupovale obveznica entiteta posljednjih godina? Nekoliko milijardi! Gdje onda ta inflacija, nema je, imamo deflaciju! To je isto mogla i CB uz mnogo manju kamatnu stopu, a da više novca ostane onda u budžetima entiteta.
@Komentatornaklixu Ne mogu komercijalne banke napraviti inflaciju, iste ulažu u obveznice jer to je najveća kamata koju mogu dobiti na svoja sredstva. Centralna banka je jedina institucija koja može izazvati inflaciju i to dodatnim štampanjem novca što bi se podrazumijevalo u slučaju da ista pozajmljuje Entitetima. I na kraju postavlja se pitanje šta bi zaista bilo sa tim sredstvima, mislite li da bi naši političari ista koristili za investicije ili svoje džepove?
Prikaži sve komentare (111)