Da pojasnimo situaciju oko Katalonije. Katalonija i Katalonci su krajem 15. vijeka vjenčanjem Ferdinanda II Aragonskog i Izabele Kastiljske su postali dio jedinstvene španske države. 1659. Pirinejskim mirom dolazi do podjele Katalonije na španski i francuski dio. Dakle Katalonci su se udruzili u spansku drzavu, a pokrajina nije nastala etnickim ciscenjem Spanca iz katalonskle regije Spanije, kao sto su to uradili Milosevicevi cetnici sa ciljem rusenja Bosne i stvaranja velike Srbije.
Sa tog aspekta Katalonci su imali pravo na secesiju kao recimo RBH, Slovenija, Makedonija, Kosovo i td. Medjutim na referendum za nezavisnost izaslo je tek 43% gradjana Katalonije i od toga je 90% glasalo za nezavisnost, dakle manje od polovine gradjana Katalonije. To je bio razlog da su evropske drzave i pored historijske opravdanosti za nezavisnost osporile akciju proglasenja nezavisnosti.
@lilium.bosniakus Statisticki, veci procenat Katalonaca ne zeli nezavisnost sto se vidi i po danasnjim protestima pro-spanski orjentisanih gradjana Katalonije. U ex-you drzavama situacija je bila obrnuta, velika vecina gradjana se izjasniula za nezavisnost od Milosevicevog fasistickog rezima koji je zavo u bivsoj SFRJ.
Prikaži sve komentare (79)