Da iko od vladajucih politicara zeli dobro ovoj drzavi, te kroz to da zeli dobro i svom stadu koje predstavlja, zalagali bi se za gradjanski princip uredjenja. Samo kvalitetno gradjansko uredjenje drzave moze opstati na ovim prostorima, sve drugo je kratkog vijeka i zavrsava krvoprolicem. Sta koga treba da bude briga kojem se Bogu moli ili ne bilo ko od drugih gradjana?! To je cisto privatna stvar i ne smije biti presudna pri odabiru sposobnih rukovodioca, bilo drzave bilo kompanija.
@kolorit Prvo, zanemarivo malo Srba i Hrvata želi građansku BiH, a što je cca 50% ljudi. Drugo, ni svi Bošnjaci nisu za to. Treće, BiH je definisana kao višenacionalna država, gdje jednaka prava imaju 3 naroda, i nije jedina; Belgija i Švajcarska su isto takve.
@kolorit E, sad, mnoge jednonacionalne države su definisane kao savezne (Njemačka, Rusija). Ono što Čović predlaže (3 izborne jedinice u FBiH) je dobro rješenje za sve. Naravno, neće proći. Alternativa je i hrvatski entitet, da budu 3 entiteta, i čime bi se riješilo mnogo stvari, uključujući Sejdić i Finci.
Prikaži sve komentare (232)