Isprobajte nešto novo
50

Prijedlog za iftar: Supa od leće, nešto drugačije punjene paprike te salata od voća i povrća

L. R.
Foto: BeCentsational
Foto: BeCentsational
Ako nemate ideju šta biste spremili za iftar ili jednostavno ne znate šta biste za toplo predjelo ili desert, predlažemo vam da isprobate supu od leće, nešto drugačije punjenje paprike te salatu od voća i povrća.

Prijedloge za iftare, kao i do sada donosi nutricionista Kenan Mandra.

Supa od leće

Leća je bogata vitaminima i mineralima, uključujući i željezo. Ima čak 26 posto proteina, a samo pola šoljice leće sadrži 4,5 grama vlakana. Vrlo je zasitna pa tako može spriječiti glad jer se sporo razgrađuje. Za ovaj recept koristite zelenu leću.

Supa od leće (Foto: A Couple Cooks)
Supa od leće (Foto: A Couple Cooks)

Sastojci:

  • dvije kašike maslinovog ulja
  • dvije sitno nasjeckane stabljike celera
  • dvije sitno nasjeckane mrkve
  • jedna sitno nasjeckana glavica luka
  • dva češnja bijelog luka
  • jedna kašika soli
  • 10 šolja vode
  • 500 grama suhe zelene leće
  • jedna kašičica mljevenog kumina

Po želji: svježe mljeveni crni biber, sitno sjeckani svježi peršin, naribani sir

Priprema:

U velikom loncu zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte celer, mrkvu, luk i bijeli luk i dinstajte pet do šest minuta dok ne omekša. Dodajte vodu, leću i kumin. Pustite da zavrije i kuhajte 30 minuta dok leća ne omekša. Po potrebi dodajte dodatnih pola do jedne šolje vode.

Probajte i dodajte još soli po ukusu i svježe mljevenog crnog bibera. Po želji odmah poslužite s naribanim sirom. U frižideru može stajati do sedam dana pa možete napraviti i više.

Punjene paprike sa sirom

Zaboravite narandže, paprika sadrži četiri puta više vitamina C i preko 30 nutrijenata iz skupine karotenoida. Sinergija vitamina C i A, te karotenoida likopena daje paprici antioksidativnu moć i svrstava je u supernamirnice.

Da bismo što više sačuvali vrijedne nutrijente, paprike ne treba filovati na tradicionalni način nego ih puniti nadjevom kao čamce jer tada treba manje terminčke obrade, a imaju više arome i okusa.

Sastojci:

  • paprike babure, izdubljene i spremne za punjenje
  • mljeveno juneće meso
  • maslac
  • luk
  • gljive
  • paradajz
  • paradajz sos
  • sol i biber
  • mozzarella sir

Način pripreme:

Zagrijte rernu na 190 stepeni. U tavi rastopite maslac i prodinstajte luk i gljive. Dodajte meso, paradajz, sol i biber. Kuhajte dok meso ne porumeni. Pažljivo napunite svaku papriku smjesom. Punjene paprike stavite u posudu za pečenje, pospite ih mozzarellom i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 25 minuta dok se sir ne otopi i ne postane pjenušav.

Salata od voća i povrća

Pomiješajte voće i povrće. Salata ne mora biti klasična, a voće će dati dodatnu sočnost i aromu. Bilo da ste dodali jednu izrezanu jabuku, ananas, sjemenke nara, malo borovnica ili jagoda, imate savršen spoj.

Salata od voća i povrća
Salata od voća i povrća

Sastojci:

  • zelena salata
  • krastavac
  • matovilec
  • maline
  • borovnice
  • jagode
  • sitni sir

Sastojke pomiješajte, začinite sa malo limuna, sirćeta, maslinovog ulja i soli.