Svetkovina i neradno
73

Kantoni "jači" od države: Kako će Čović dan izbora u Hrvatskoj proglasiti neradnim danom

S. H.
Foto: Pixsell
Foto: Pixsell
Parlamentarni izbori u Hrvatskoj bit će održani 17. aprila, kada se očekuje možda i najneizvjesnija borba između HDZ-a i SDP-a, posebno nakon najave Zorana Milanovića da će se kandidirati na listi sa SDP-om, s ambicijom da bude premijer.
Ono što je posebno zanimljivo jeste da je lider HDZ-a BiH Dragan Čović najavio da će dan izbora u Hrvatskoj biti neradni dan u BiH, odnosno u nekim dijelovima. Kuriozitet ovih izbora je što ih je predsjednik Hrvatske raspisao u srijedu, dakle usred radne sedmice, što iz HDZ-a tumače da je smišljeno urađeno kako bi spriječili dijasporu da glasa.

"Poruka svima koji su sumnjali da će biti moguće organizirati izborne aktivnosti 16. i 17. u našoj zemlji jer su one obično organizirane kroz školske institucije - to je bila jedina mogućnost. Sada mogu reći, bit će to neradni dani i za nas i za vas. Samo što će za nas biti svetkovina", rekao je Čović tokom obraćanja na saboru HDZ-a, dobivajući ovacije.

Naravno, i Čović zna da to nikako ne može biti na teritoriji cijele države, niti čak na teritoriji entiteta Federacija BiH. Međutim, ono što će se izvjesno desiti jeste da će Čović isposlovati da 17. april bude neradni u kantonima gdje HDZ ima vlast i gdje odlučuje.

Koliko god to bilo paradoksalno i govorilo o rastrojstvu države, ta praksa se primjenjuje već godinama. To je naročito izraženo u zapadnoj Hercegovini, gdje se 30. maj, Dan državnosti Hrvatske slavi i proglašava neradni dan. Taj čin se opravdava Zakonom o blagdanima i neradnim danima u Zapadnohercegovačkom kantonu.

Slično je i sa obilježavanjem godišnjice osnivanja tzv. Herceg-Bosne. Tako je 18. novembar neradni dan u spomenutom kantonu. Inače, ova pitanja zakonski na državnom niovu nisu regulisana pa svaki kantnon za sebe vodi svoju politiku. Stoga ne čudi ni najava Dragana Čovića da će 17. april biti svetkovina i neradni dan "kod nas", šta god taj termin obuhvatao.