Poruka građanima Hrvatske
31

Milanović se oglasio: Odstupit ću s mjesta predsjednika nakon izborne pobjede

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nakon što je danas objavio da će biti kandidat za premijera, Zoran Milanović se oglasio na Facebooku i objasnio zašto je to učinio.
Iako su prve informacije bile da će dati ostavku prije samih izbora, sada tvrdi da će to učiniti "nakon sigurne izborne pobjede".

"Odlučio sam kandidirati se kao nezavisni i nestranački kandidat na listi SDP-a na izborima za Hrvatski sabor koji će se održati 17. aprila ove godine. Nakon izborne pobjede u koju sam siguran, odstupit ću sa svoje dužnosti Predsjednika Republike i uz podršku nove većine u Hrvatskome saboru preuzeti odgovornost za vođenje Vlade Republike Hrvatske. Do preuzimanja nove dužnosti, nastavljam obnašati svoju dužnost predsjednika Republike Hrvatske u skladu sa svojim ustavnim obvezama i dužnostima", objavio je Milanović.

Milanović je ranije najavio okupljanje većine za "vladu nacionalnog spasa".

Danas je objavio da je zvaničan datum izbora zakazan za srijedu 17. aprila.

Mnoge je iznenadio ovom odlukom s obzirom na to da se ustalila praksa da se izbori održavaju u nedjelju.

Odluka stupa na snagu danas, što znači da od sutra počinju teći izborni rokovi, među kojima i rok od 14 dana u kojem političke stranke, nezavisne liste i kandidati, moraju Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) predati svoje liste.