Nema saglasnosti
17

Zakon o sudu BiH još jednom skinut s dnevnog reda Vijeća ministara BiH, pokušat će za sedam dana

N. V.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto je nakon završene sjednice kazala da je Zakon o sudu BiH skinut s dnevnog reda.

"Resorni ministar je predložio da im treba dodatno vrijeme, nekih pet do sedam dana, tako da smo izjašnjenje o ovom zakonu ostavili za 19. mart", kazala je ona.

Istaknula je i kako su političari radili na zakonu "do posljednjeg momenta".

"U ovom trenutku mogu reći da se nismo uspjeli izjasniti", poručila je.

Radna grupa za usaglašavanje ovog zakona je očigledno aktivno radila u prethodnim danima, ali nam to članovi koje smo jučer zvali, kako bi nam potvrdili da rade na usaglašavanju, nisu željeli reći.

Ideja da ovo dođe na dnevni red danas je neobična jer su prije nekoliko dana, političari sa državnog nivoa nakon sastanka u Mostaru kazali da o nacrtu zakona o sudu nema postignute saglasnosti. Nakon što je Krišto najavila da će ipak doći na dnevni red, oglasio se i Dodik, kojem u tom trenutku nije bilo jasno zašto se to potencira.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac kazao je kako vjeruje da se u narednih sedam dana može postići dogovor o zakonu o sudu i da je potpuno legitiman zahtjev iz RS-a da sjedište bude u Banjoj Luci.

"Lokacija sjedišta apelacionog vijeća treba da bude što više udaljena od Sarajeva kako bi se smanjio uticaj stranaca na pravosudne institucije. Iz tog razloga cijenimo da imamo legitimno pravo da pregovaramo sa našim partnerima o sjedištu", poručio je.

Neki od članova radne grupe za ovaj zakon navode kako bi jedno od rješenja moglo biti i da se u samom zakonu priča o lokaciji suda prolongira za 12 mjeseci nakon usvajanja. Košarac ne misli da je to dobra ideja.

"Ja mislim da to nije adekvatan ni prijedlog, ni rješenje, jer moramo biti precizni. Zašto je to problem?", poručio je.

Ministar komunikacija i prometa Edin Forto je na pitanje novinarke o tome da li je u Zakonu o sudu BiH bilo riječi o nadležnostima državnog suda i nižih sudova, on je odgovorio: Radna grupa radi na verzijama svih zakona, očekujemo da utvrde nacrt kao što su to uradili i sa drugim zakonima", što u svakom slučaju nije ni blizu odgovora na njeno pitanje.