Znakovi frustracije
151

Netanyahu o nesuglasicama s Bidenom: Imate problem s cijelim narodom Izraela, ne samo sa mnom

L. S.
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Usred znakova sve veće frustracije između predsjednika Sjedinjenih Američkih Država i premijera Izraela Benjamina Netanyahua, u današnjem intervjuu za Fox News Netanyahu je poručio da nesuglasice između SAD-a i Izraela otežavaju poraz Hamasa.
Nakon pojačanih američkih kritika Netanyahu kaže da pokušaji da se Izraelu nametne palestinska država su u suprotnosti sa željama velike većine izraelske javnosti.

"Nemate problem sa mnom. Imate problem sa cijelim narodom Izraela. Oni su zaista ujedinjeni kao nikada prije, ujedinjeni da unište Hamas i osiguraju da nemamo još jednu palestinsku terorističku državu poput one koju smo imali u Gazi koja bi mogla ugroziti Izrael", tvrdi on.

U isto vrijeme Netanyahu tvrdi da postoji široki dogovor između njega i Bidena.

"Predsjednik i ja smo se složili da moramo uništiti Hamas. Ne možemo ostaviti četvrtinu terorističke vojske Hamasa tamo u Rafi. Imamo dogovore o osnovnim ciljevima, ali imamo i nesuglasice. Na kraju, Izrael je taj koji mora da odluči", naglasio je.

Uzvraćajući na Bidenov komentar da je ulazak u Rafah za njega "crvena linija", Netanyahu kaže da je ostavljanje Hamasovih snaga netaknutim "crvena linija".

"Ne možemo dozvoliti da Hamas preživi", odlučan je on.



Poručio je da je Izrael veoma blizu pobjede.

"Na ovaj ili onaj način, mi ćemo to učiniti", obećava Netanyahu.

Kaže da je Izrael ubio Hamasovog "broj četiri", očito misleći na zamjenika političkog vođe terorističke grupe Saleha al-Arourija, obećavajući da će vojska uskoro doći do ostalih najviših zapovjednika.

Primjedbe dolaze dok Izrael istražuje sudbinu Hamasovog broja tri, Marwana Isse, zamjenika šefa vojnog krila Hamasa, koji je navodno bio meta zračnog napada u nedjelju rano ujutro.

"Na putu smo do totalne pobjede. Na putu do ove pobjede već smo eliminirali broj četiri u Hamasu. Tri, dva i jedan su na putu. Svi su oni mrtvi ljudi, sve ćemo ih stići", poručio je Netanyahu.