Podvig Bordo tima
46

Dinamo nije bio u ovakvoj situaciji od 1967. godine, tada im je presudilo Sarajevo

H. H.
Dinamo je u februaru u igri na tri fronta (Foto: EPA-EFE)
Dinamo je u februaru u igri na tri fronta (Foto: EPA-EFE)
Hrvatski prvak Dinamo plasirao se u polufinale Hrvatskog kupa, plasirao se u osminu finala Konferencijske lige i bori se za naslov u prvenstvu. U takvoj situaciji nisu bili od 1967. godine, a tada ih je Sarajevo ostavilo bez dva trofeja.

Modri su navikli igrati na tri fronta, ali ne u ovoj fazi sezone.

Posljednji put to se desilo davne 1967. godine. Tada je Sarajevo eliminisalo Zagrepčane u osmini finala Kupa Jugoslavije, a Bordo tim je pobijedio na Maksimiru 1:0 golom Boška Antića.

Iste sezone klub s Koševa je osvojio prvu šampionsku titulu u historiji, a ključna je bila utakmica pretposljednjeg kola protiv Dinama u Zagrebu u kojoj su izborili vrijedan remi (0:0), te su na kraju završili prvi s dva boda više od Modrih.

Iste godine Dinamo je osvojio Kup Velesajamskih gradova, preteču Kupa UEFA i današnje Evropske lige, nakon što je u dvomeču savladao engleski Leeds United, što potvrđuje koliko su bili jaki, ali i veliki podvig Bordo tima koji je u konkurenciji klubova "velike četvorke" stigao do titule prvaka.

Podsjetimo, Sarajevo je iste godine igralo i finale Kupa Jugoslaaije u kojem je poraženo od Hajduka u Splitu 2:1, a to je jedini susret finala koji se igrao van Beograda ne računajići susrete u kojima su se igrale dvije finalne utakmice.