Čeka se Vijeće ministara
33

BiH ima rok od 60 dana za uvođenje Amber Alerta, sistema alarmiranja javnosti u slučaju nestanka djece

S. Š.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Naša stranka oglasila se povodom usvajanja inicijative o uvođenju Amber Alert sistema koji je važan kod nestanka djece.
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojio je inicijativu Predraga Kojovića, Sabine Ćudić i Aide Baručije kojom se zadužuje Vijeće ministara BiH i nadležno Ministarstvo sigurnosti BiH da, u roku od 60 dana od usvajanja ove inicijative, omogući uvođenje u upotrebu javnog sistema obavještavanja o nestanku djece Amber alert na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Tim povodom oglasili su se iz Naše stranke.

"Pored SAD-a i nekoliko evropskih zemalja i Bosna i Hercegovina će u ovoj godini dobiti Amber Alert, sistem obavještavanja o nestaloj djeci, i na to smo jako ponosni. Predstavnički dom je podržao našu inicijativu kojom je pokazana briga za svu našu djecu. Amber Alert funkcioniše tako da se informacije o nestanku djeteta šire putem dojava na mobitelu, SMS-om, internetom, televizijom, radijem, jumbo plakatima, kako bi doprle do što većeg broja ljudi, odnosno alarmirale javnost. S ovim sistemom možemo spasiti mnoge dječije živote a od toga nema ništa važnije", poručili su iz Naše stranke.

Riječ je sistemu alarmiranja javnosti u slučaju nestanka djece. Amber Alert sistem je nastao u Sjedinjenim Američkim Državama 1996. godine. Nazvan je po devetogodišnjoj djevojčici iz Teksasa, Amber Hagerman, koja je oteta i ubijena.

Po ugledu na američki sistem, uspostavljanje Amber Alert sistema planirano je u Bosni i Hercegovini, dok je jedan od pokretača ove inovacije Centar za siguran internet BiH.

"Uspostava ovakvog sistema koja državu neće koštati puno, puno će pomoći policijskim snagama kod zaštite djece. Zašto kaskati za krivičnim djelima, ne treba uvijek reagovati reaktivno. Uvijek je bolje spriječiti, nego liječiti. Naravno, tu smo i da liječimo, ali treba - kad god se može - reagovati korak prije i preventivno", navela je ranije za Klix.ba Amela Efendić iz Centra za siguran internet BiH koji je prvi zagovarao za uvođenje ovog sistema.